I dalje nejasno da li se plaća taksa za odvodnjavanje

U Inicijativi za opstanak poljoprivrednika Srbije potvrdili su za Danas da su  tražili oslobađanje od takse odvodnjavanja za sve građane.

-Tražili smo oslobađanje od takse navodnjavanja za zemljište. U zahtevu piše da se ukine naknada za odvodnjavanje, što smo objasnili time da je to u stvari paralelan porez koji koristi javno vodoprivredno preduzeće, koje je korisnik budžetskih sredstava i nema svoje prihodeobjasnio je Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije.

U JVP „Vode Vojvodine“ kažu da nisu usvojene izmene zakona i da nisu dobili obaveštenje o tome.

U medijima su najavljene izmene u vezi sa plaćanjem naknade za odvodnjavanje, ali zvaničnog dokumenta na osnovu kojeg bismo mogli stornirati dalje uplate, još nema, kažu u Korisničkom servisu „Voda Vojvodine“.

Šta sada da rade obveznici naknade, ukoliko su poverovali Ministarstvu poljoprivrede da ne moraju da plaćaju treću i četvrtu ratu ove obaveze a u nadležnom preduzeću im teku kamate, dilema je za mnoge.

Izvesno je da su svi već zaduženi i za treću ratu, kao i da teče kamata onima koji je nisu uplatili. Ukoliko i kada budu usvojene najavljene izmene zakona, postupićemo u skladu s tim i poslati nova rešenja, ukoliko tako bude odlučeno. Ako bude preplate, uradiće se potvrde za povraćaj novca, prema uputstvima nadležnih organa, objašnjavaju u JVP „Vode Vojvodine“.

Naknadu za odvodnjavanje je do pre šest godina građanima, uglavnom vlasnicima njiva, naplaćivala je Poreska uprava. Potom je tu obavezu za područje Vojvodine preuzelo preduzeće „Vode Vojvodine“, a za ostatak zemlje naplaćuju „Srbija vode“.

Reč je o zaduženju za 1,1 milion građana. Najveći broj obveznika, oko 70 odsto, nalazi se na području Vojvodine. Izvor: 021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *