Drugi pišu Ratarstvo Stočarstvo Tehnologije

Holandski poljoprivrednici protestuju, bacaju đubrivo na autoputeve

Holandski poljoprivrednici danas su bacanjem stajskog đubriva i smeća na autoputeve i paljenjem vatri duž puteva  nastavili protest zbog najavljenih vladinih planova da smanji emisije azota. Protesti su počeli još 26. juna i do danas nije došlo do bilo kakvih zakonskih pomeranja.

Saobraćajne vlasti saopštile su da je rano jutros nekoliko puteva u centralnoj i istočnoj Holandiji potpuno ili delimično blokirano i da nadležne službe pokušavaju da ih raščiste, prenose AGENCIJE.

Demonstracije su usledile dan nakon što je posrednik kojeg je imenovala vlada pozvao organizacije poljoprivrednika da razgovaraju sa vladajućom koalicijom o načinima smanjenja emisije azota.

Poljoprivrednici su ljuti zbog ciljeva koje je postavila vlada za obuzdavanje emisija azotnih oksida i amonijaka za koje kažu da prete da unište njihov način života i da ih izbace iz posla.

Poljoprivrednici su ljuti zbog ciljeva koje je postavila vlada za obuzdavanje emisija azotnih oksida i amonijaka (foto: Guliver)

Vlada kaže da se emisije azotnog oksida i amonijaka, koje proizvodi stoka, moraju drastično smanjiti u blizini prirodnih područja koja su deo mreže zaštićenih staništa za ugrožene biljke i divlje životinje.

Holandija je evropski lider u emisiji azota, a najviše ga ispušta đubrivo koje se koristi u poljoprivredi, kao i veliki broj krava, svinja i drugih životinja. U emisiji azota doprinose i građevinarstvo i saobraćaj.

Evropski i lokalni sudovi naredili su vladi da reši taj problem, a farmeri smatraju da su nepravedno istaknuti i kritikovali su vladin pristup.Izdvojeno je 24,3 milijarde evra za finansiranje tranzicije zbog koje će mnogi poljoprivrednici verovatno morati drastično da smanje broj stoke.

Poljoprivreda je ključni sektor u holandskoj ekonomiji, sa izvozom koji je prošle godine iznosio skoro 105 milijardi evra.

Osim pravila za farmere, vlada je, radi smanjenja emisije azota, spustila ograničenje na auto-putevima na 100 kilometara na čas, a na probleme nailaze i građevinci, pošto se duže čeka na dozvole zbog utvrđivanja emisije azota tokom građevinskih radova.

Vladajuća koalicija želi da smanji emisije zagađujućih materija za 50 odsto širom zemlje do 2030. godine, nazivajući tu meru „neizbežnom tranzicijom“ za poboljšanje kvaliteta zemljišta, vazduha i vode u zemlji poznatoj po intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *