GRAD “UBIO” I RAKETE I VOĆNjAKE: Na mnogim stablima nije ostao nijedan plod

E. V. N. | 20. maj 2019. 20:02

Kako javljaju dopisnici “Novosti”, ogromne štete pričinjene su na usevima u čačanskom i dragačevskom kraju. Mnogi poljoprivrednici već su se oprostili od ovogodišnjeg roda

NEVREME i grad su u nedelju uništili useve i “obrali” mnoge voćnjake širom Srbije. Najveću štetu, čini se, pretrpela su čačanska sela i sela u okolini Ivanjice, ali i vojvođanski atari. Mnogi poljoprivrednici već su se oprostili od ovogodišnjeg roda, ali će stvarna šteta tek biti procenjena.

Kako javljaju dopisnici “Novosti”, ogromne štete pričinjene su na usevima u čačanskom i dragačevskom kraju. Stradale su kajsije, trešnje i jabuke u Miokovcima, Milićevcima, Gornjoj Gorevnici i Prijevoru, dok su u ivanjičkim selima uništeni malinjaci. Opštinske komisije će narednih dana izaći na teren i sačiniti izveštaje.

Kako nam je ispričao Darko Topalović iz Miokovaca, i ranijih godina je bilo grada, ali ovoliku količinu, za tako kratko vreme, dosad niko u ovom kraju nije video.

– Sve je uništeno – kazao nam je Topalović. – Ne znam da li je ostao koji plod na drvetu. Mislim da nam je berba kajsija završena, sav rod je na zemlji. Trešnja je bila na pragu. I jabuka je uništena. Polovina useva u selu je stradala 100 odsto. Nemam čemu da se nadam više ove godine. Juče sam dvorištu mogao da napunim punu traktorsku prikolicu grada.
Protivgradni strelac u Miokovcima Vojkan Tomić ističe da je ispalio 10 raketa.
– Čim sam dobio komandu, ispalio sam rakete – ispričao je Tomić. – Imam informaciju da su rakete ispaljene na teritoriji celog Čačka iz svih protivgradnih stanica. Ovde u Miokovcima imamo dve stanice, ja sam ispalio 10, a kolega još dve rakete, ali opet nas je grad ubio, jer je tukao neverovatnom silinom. Ostalo mi je još svega sedam raketa, a sezona odbrane tek počinje.

Čačak

Grad je najviše padao u dragačevskim selima Rti i Donja Kravarica, gde je pričinjena velika šteta na usevima.

– Tu je bilo najkritičnije – kaže Zoran Vučićević, načelnik Štaba za vanredne situacije u Lučanima. – Nešto slabijim intenzitetom padao je u selima Viča, Vlasteljica, Rtari, Dučalovići, kao i u Guči.

Grad nije zaobišao ni okolinu Gornjeg Milanovca, gde je velika šteta pričinjena na letini u selu Brezna.

Majski sneg je još prošle nedelje “obrao” više od polovine očekivanog roda maline i drugih voćarskih kultura u Zlatiborskom okrugu. Beli pokrivač naneo je štetu poljoprivrednicima čiji se zasadi nalaze na nadmorskoj visini iznad 600 metara u okolini Užica, Požege, Arilja, Bajine Bašte, Nove Varoši, Priboja i Prijepolja.

– Sneg je izlomio rodne grane u zasadima, pa je sada izvesno da će berba u najboljem slučaju biti prepolovljena, a strahujemo da šteta dostiže oko 70 odsto planiranog roda – kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije proizvođača malina. – Najveći broj poljoprivrednika je zasade osigurao od grada, ali osiguranje samo u retkim slučajevima pokriva i štetu od snega, pa su proizvođači u očajnoj situaciji.

Zrenjanin

Kratkotrajna jaka i obilna kiša, olujni vetar i led veličine graška, zahvatio je Kikindu i okolinu. Padavine su bile neravnomerne, pa je negde palo 30, a negde i do 65 litara kiše po metru kvadratnom. Led je padao i u Bašaidu, Banatskoj Topoli i Iđošu i izazvao štetu na usevima i vinogradima. Šteta bi bila veća da nije reagovala protivgradna zaštita i na području Kikinde ispalila 39 raketa.

Zbog velikih količina vode, u ponedeljak nije bilo moguće ući u zrenjaninske atare i ustanoviti koliku je štetu led naneo. I pojedine ulice u Zrenjaninu bile su potopljene, pa se njima moglo ploviti i čamcem.

VANREDNA SITUACIJA

U 19 čačanskih mesnih zajednica, zbog elementarnih nepogoda koje su zahvatile ovu opštinu, uvedena je vanredna situacija. U ovim obodnim naseljima poljoprivrednici su zbog grada pretrpeli ogromne štete na usevima i voćnjacima.

REKETE PADALE NA KROVOVE

Načelnik čačanskog Štaba za vanredne situacije Bratislav Zečević kaže da je pričinjena šteta velika. U pojedinim gradskim naseljima bilo je i manjih poplava, jer se izlila kišna kanalizacija. Na kuću Dragana Mitrovića iz sela Beljina je pala protivgradna raketa, ali prema njegovim rečima, materijalna šteta nije velika, i razbijeno je nekoliko crepova.
Dve protivgradne rakete pale su i na krov jedne fabrike u Miokovcima kod Čačka. Kroz otvor koji je napravljen, u pogon se slila velika količina kiše koja je napravila dodatnu štetu.

LOŠA KOMUNIKACIJA

PROTIVGRADNI strelci delovali su u okolini Čačka sa 166 raketa iz šest lansirnih stanica, a kasnije su im se pridružili strelci iz sela Rošci i Rajac. Sa druge strane, kako saznajemo, postoji veliki problem u komunikaciji između Radarskog centra Užice, koji izdaje naređenja o dejstvu i protivgradnih strelaca, jer gotovo polovina njih nema nikakvu radio-vezu. Na razne načine strelci između sebe komuniciraju i prenose naredbe Radarskog centra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *