Golija Mesto pod suncem!

Sve do početka prošle godine plac na najlepšem delu Golije, u turističkom centru Odvraćenica, mogao se kupiti za maksimalno hiljadu-dve evra po aru, a već početkom ove godine cena ara je, na najatraktivnijim lokacijama, skočila i na 5.000 evra. Kupci su iz Raške, Novog Pazara, Sjenice, Ivanjice, Kraljeva, Kragujevca… ali i iz Beograda, Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Novog Sada, Niša, Prokuplja… Placeve na Odvraćenici i drugim delovima Golije kupuju i brojni naši ljudi koji žive i rade u inostranstvu, a poreklom su iz ovog kraja. Atraktivne lokacije kupilo je i nekoliko stranaca.

Pojačanoj tražnji i skoku cena zemljišta najviše je doprinelo uverenje da je država konačno odlučila da razvija i Goliju, po mnogima jednu od najlepših planina u Srbiji, koja je, iako je mnogi nazivaju biserom prirode, decenijama neopravdano zapostavljana, ali i odluka Vlade Srbije da trasa budućeg auto-puta Beograd – Požega – Južni Jadran prođe padinama Golije i u Boljarima se, preko Peštera, spoji sa crnogorskim delom Koridora 11. Uskoro bi trebalo da započnu radovi i na ovoj deonici.

Vizionarski potez

– Do Odvraćenice su izgrađeni moderni putevi iz pravca Raške i Novog Pazara, a upravo ovih dana izgrađena je i kapitalna deonica Golijska reka – Preko brdo – Odvraćenica kojom je i Ivanjica izašla do vrha planine i poznatog turističkog centra. Kamo sreće da je asfalt na Odvraćenicu stigao mnogo ranije, danas bi bili kao Zlatibor i Kopaonik – priča Rajko Sović koji je ceo svoj radni vek proveo radeći kao lugar na Goliji.

Milinko Pavlović, preduzetnik iz Novog Pazara i vlasnik hotela na Odvraćenici, pre dve decenije započeo izgradnju hotela na vrhu planine pored tada neasfaltiranog puta Raška -Odvraćenica:

– Mnogi su mi govorili da sam lud, jer bacam pare u bespuće i ulažem u planinu koja nikada neće biti turistička sila. Priznajem, i sam sam bio u ozbiljnim dilemama, hvala bogu, država se konačno setila Odvraćenice i Golije, intenzivno se gradi putna i elektro- infrastruktura, vodovodna mreža i kanalizacija, očekujemo nove žičare i ski-staze, hotelske komplekse, parkirališta i druge sadržaje. Nadam se da će sve ići mnogo brže nego do sada i da ćemo u narednih nekoliko godina nadoknaditi sve što je decenijama propušteno.

Povratak u zavičaj

Neki kupuju placeve u centru Odvraćenice, neki u blizini budućeg ski-centra Vrhovi, a neki pored trase budućeg auto-puta i novoizgrađenog puta prema Ivanjici. Već se kupuju i kaparišu lokacije za benzinske pumpe, markete, hotele, restorane…

– Dve decenije radim u Nemačkoj da bi se jednoga dana vratio u rodni kraj i na Goliji se bavio turizmom. Dok nisam bio siguran da će auto-put proći padinama planine i dok se i lično nisam uverio da država ulaže milione evra u infrastrukturu i ski-centar Vrhovi, nisam smeo da kupujem plac za manji hotel koji planiram da gradim na Odvraćenici. Tek krajem prošle godine odrešio sam kesu i po povoljnoj ceni kupio deset ari, ako bog da uskoro se vraćam – poručuje Miroslav Starovlah iz podgolijskog sela Vranovina.

Neiskorišćeno blago

– Tri opštine – Raška, Ivanjica i Sjenica i grad Novi Pazar izlaze na Odvraćenicu, samo će još Sjenica sačekati asfalt. Mada je Golija pravo blago i u mnogo čemu bolja od Zlatibora i Kopaonika, dugo je čekala, jer lokalne samouprave same nisu mogle mnogo da urade, a u programima Vlade Odvraćenica nije bila na redu. Verujem da će sada sve krenuti i to velikom brzinom, svakome ko želi da ulaže i gradi na Goliji grad Novi Pazar će maksimalno pomoći – ističe Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara, pod čijom kontrolom je deo budućeg ski-centra.

Po prošlogodišnjim najavama iz Vlade Srbije, samo u prvoj fazi u razvoj turističkog centra Odvraćenica biće uloženo oko 30 miliona evra.

Svetski prirodni rezervat

Odlukom Vlade Srbije Golija je proglašena za Park prirode od posebnog značaja za državu, a odlukom Uneska stavljena na listu svetskih prirodnih rezervata biosfere. Ove dve odluke delimično su zaustavile divlju gradnju na Odvraćenici, gde je već izgrađeno više od 1.000 kuća, vikendica i drugih objekata, i gde je bezvlašće u gradnji ozbiljno ugrožavalo turističke i druge planove.

Ski-staze i žičare

Na Odvraćenici postoji nekoliko ski-staza i žičara koje je izgradio pionir turizma na ovoj planini, preduzetnik Golub Pendić. Sada je u planu ski-centar za 17.000 skijaša. Skijališta se rade na lokacijama Vrhovi i Radulovci i na nadmorskoj visini od 1.000 metara, gde uvek ima puno snega, zahvatiće 262 hektara. U planu su tri moćne žičare, a samo šestosedna moći će u jednom satu da preveze 1.800 skijaša. Za svaki slučaj biće postavljeni i „topovi“za veštački sneg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *