Francuzi odlučili da ime burger može da nosi samo proizvod od mesa

Novi zakon usvojen u Francuskoj kaže da jedino proizvodi od mesa mogu da nose nazive kobasica ili burger. Tao automatski znači da proizvodi biljnog porekla ne mogu da imaju ove nazive što je izazvalo negodovanje vegetarijanskig organizacija i grupa.

Vegetarijanci tvrde da se na ovaj način krše pravila EU, prenosi Politico.

Pristalice zakona koji je usvojen prošlog meseca tvrde da se korišćenjem istih naziva za proizvode od mesa i biljaka kupci dovode u zabludu u pogledu toga šta jedu.

Vegetarijanci navode i da će se ovaj zakon odraziti na trgovinu na jedinstvenom evropskom tržištu. Tako, na primer, proizvođač iz Nemačke koji ne francusko tržište želi da plasira vegetarijanski odrezak, to neće moći da učini pod tim nazivom što će izazvati probleme u trgovanju.

Usvajanje zakona snažno je podržala mesna industrija koja se suočava sa izazovima da održi proizvodnju i spreči dalji pad prihoda za farmere. Mesna industrija nema problem samo sa smanjenjem konzumacije mesa već i sa implementacijom ekoloških principa koji poskupljuju proizvodnju.

Podršku smanjenju upotrebe mesa daje i nedavno usvojena EU strategija „Od farme do viljuške“ koja poziva stanovnike Evrope da jedu manje crvenog mesa i da u jelovnik uvedu alternative za mesne obroke. To je, kako se navodi u strategiji, dobro, ne samo za njihov zdravlje, već i za očuvanje životne sredine.

I dok se čeka da se EU izjasni o ovom zakonu treba napomenuti da je već napravljen sličan presedan 2017. godine kada je Evropa zabranila da biljni proizvodi nose naziv mleko ili maslac.

S.K.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *