Farma svinja tužila Ekološki pokret Srbobran

petak, 05. juna 2020.

Farma svinja Ekstra farm tužila je Ekološki pokret Srbobran, zato što su njihovi aktivisti ušli na njihov posed i zatrpali lagunu iz koje se izlivala svinjska osoka u reku Krivaju, piše portal 021. Razlog akcije bio je što farma nije prestala da zagađuje reku, uprkos nalozima državnih inspektora. Iz ekološkog pokreta poručuju da je reč o problemu koji je počeo da eskalira.

„Na dnevnom nivou je otprilike 50 kubika osoke oticalo u Krivaju. U priči je i farma Agropromet koja je trpela štetu jer su oni vlasnici zemljišta preko kojeg se bez dozvole kopala laguna. Zagađenje je stizalo do povrća koje ova farma proizvodi i velike količine su im iz izvoza vraćene u Srbiju – čitava proizvodnja, jer su koristili vodu iz Krivaje u zalivnom sistemu, a sad je već jasno kakva je voda iz Krivaje“, izjavio je za 021 predsednik Ekološkog pokreta Srbobran Dragan Kurjački i naglasio da su državne inspekcije utvrdile zagađenje.

„Kontrola je pronašla amonijak. Razgovarali smo lepo sa vlasnikom, dogovorili se, međutim i dalje je nastavio da pušta osoku. Čak sam i ja dobio tužbu kad sam išao da slikam situaciju. Od dogovora da to ne radi nije bilo ništa“, rekao je Kurjački.

Nakon što su sačekali da reaguju sve inspekcije, aktivisti su uz pomoć Agroprometa samostalno zatrpali kanal kojim je osoka oticala u reku. To je, kaže Dragan Kurjački, konačno zaustavilo zagađenje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *