Drugi pišu Uncategorized Vesti

Evropski lideri, ali po siromaštvu

Igra poluistinama se u Srbiji nasavlja, a ako se pitate zašto odgovor je prost. Pa zato što istina nikog ne zanima jer svi vole da slušaju bajke o platama od 900 evra, o liderstvu u regionu, o rastu BDP-a kakav Evropa i svet nisu videli. Sve bruji o povratku na selo, rastu turizma i letovanju u Srbiji u kojoj se 80 odsto hotela nalazi po gradovima, a samo 20 odsto u banjama, na planinama i jezerima. Istina bolna, a zablude nije lako priznati. Sve to je pride zaliveno čuvenom rečenicom – kao da su neki bili bolji ili kao da bi neko bio bolji od Vučića.

Kome je lepo, lepo je, ali istine radi i ničeg više da kažemo da su građani Srbije među najsiromašnijima u Evropi uprkos atronomskim i nigde zabeleženim Vučićevim ciframa i uspesima. Samo nas pamet može spasti, a ne Vučić a mladi i stručni se neće vratiti u državu gde su ministri lažni diplomci i falš doktori nauka.

BDP ili ti bruto domaći proizvod nije neka banalna igra procentima već pokazatelj relanog stanja jedne ekonomije. Takođe o realnom stanju ne govori ukupna vrednost BDP i procena rasta već vrednost BDP-a po glavi stanovnika. I upravo tu Vučić manipuliše najviše. Evo prostog primera.

BDP Hrvatske je lane bio oko 61 milijardu dolara, a Srbije 53 milijarde. Sada posle korone Vučić kaže da će Srbija da dostigne Hrvatsku za dve godine. Možda i hoće jer se predviđa da će Hrvatska ove godine pasti za skoro 10 odsto te će joj BDP biti malo veći od 54 milijardi dolara. Srbija da ostane na nula rasta imaće opet 53 milijarde. Hrvatska će se dogodine oporaviti ali će imati manji rast od Srbije i eto stigo smo ih.

Ali.. U realnom svetu i pravim pokazateljima Srbija je nažalost daleko iza Hrvatske, a stizanje za dve godine je klasičan primer vučićevske lagarije. BDP po glavi stanovnika u Srbiji je 6.880 dolara, a u Hrvatskoj 15.870 dolara, to jest više nego duplo su bolji a time i biogatija država i društvo.

Pad od 10 posto po glavi stanovika znači da će Hrvati ove godine završiti na oko 14.500 dolara, a Srbija osta na 6.880 dolara uprkos najvećem rastu BDP-a u Evropi, kako Vučić i ekipa udaraju u talambase.

Pošto mi mrzimo Vučića i Srbiju kako bi rekli Vučićevi medijski i politički puleni i navijamo za Hrvate i sve vaskolike srpske neprijatelje evo i podataka o BDP-u po glavi stanovnika za sve države u ovom delu sveta.

Srbija kao što već napisasmo ima 6.880 dolara po glavi stanovnika. Crna Gora 8.226 dolara po glavi, Bugari nas preskočiše ko ništa i imaju 8.600 dolara, Rumuni čak 11.534 dolara, Mađari 16.500, Slovaci 20.600 dolara, Česi 23.340, a Slovenci 26.750 dolara.

Nismo najgori. Makednoci su lane po glavi imali 5.390 dolara i Albanija 5.057 dolara.

Eto. Pa vi sad vidite da li smo bliži Bugarskoj ili Albaniji i kavi smo mi to lideri u regionu.

Ko da bi neko bio bolji od Vučića… Pa ako nemamo boljeg onda ćemo uskoro stići Albaniju jer da nismo od Kineza uzeli milijarde dolara kredita, za gradnju puteva i tako naduvali BDP, pitanje je da li bi nam i puki Vučićevi procenti rasta bili u bilo kakvom plusu.

Za vreme svoje vladavine Vučić je Srbiju zadužio skoro 10 milijardi dolara, a da su te pare uložene u razvoj srpske privrede a ne slupane Kinezima i Azerbejdžancima da garade puteve ili plaćana radna mesta da za minimalac motamo kablove, svaki građanin Srbije bi bio daleko bogatiji i barem bi Bugarska i Rumunija bile iza nas po BDP-u po glavi stanovnika.

Milovan Lukić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *