EU ulaže 40 miliona evra u razvoj tehnologije koja sprečava ubijanje muških pilića

Holandska AgriTech kompanija In Ovo potpisala je ugovor o kreditu od 40 miliona evra sa Evropskom investicionom bankom (EIB). U laboratoriji  kompanije In Ovo postoji mašina za skrining koja omogućava da se identifikuje pol jaja u ranoj fazi, omogućavajući na taj način da se izlegu samo koke nosilje, i eliminišući potrebu da se muški pilići ubiju neposredno nakon izleganja.

Procenjuje se da se u svetu svake godine ubija oko 6,5 milijardi muških pilića u proizvodnji koka nosilja. Najnovija tehnologija ima sistem za proizvodnju jaja koji osigurava veću dobrobit životinja i nižu emisiju CO2.

– In Ovo tehnologija znači poboljšanje u oblasti dobrobiti životinja i održivosti živinarskog sektora, što se dobro poklapa sa opštim prioritetima EIB-a, prokomentarisao je potpredsednik EIB-a Kris Peeters. – Podržali smo nekoliko važnih inovacija koje dolaze iz Holandije poslednjih godina i želimo da to i dalje činimo, posebno kada su u pitanju takve ekološki relevantne tehnologije.

-Izuzetno smo uzbuđeni i zahvalni što dobijamo ovu prestižnu i fantastičnu podršku od EIB, rekao je osnivač In Ovo-a Vouter Bruins. -To će nam omogućiti da dalje razvijamo našu tehnologiju i postanemo svetski igrač, utičući na životinje u celom lancu proizvodnje hrane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *