Ko je kriv?-Kod Kovilova istovarene stotine uginulih svinja

Nedaleko od industrijske farme, na oko tri kilometra od Borče, nepun kilometar od Kovilova, manje od četiri kilometra od Padinske Skele, oko sedam kilometara od Zemuna, blizu 10 kilometara od centra Beograda – istovareno je nekoliko stotina uginulih svinja.

FOTO: Udruženje Eko Pančevački rit

Ovu ekološku katastrofu građani su prijavili udruženju Eko – Pančevački rit.

-Prijavili su nam građani divlju deponiju uginulih svinja kod farme svinja Vizelj. Na prijavu veterinarskoj inspekciji koju smo podneli 04.03.2021. godine dobili smo obaveštenje o preduzetim merama 24.03.2021. godine – navodi se na Fejsbuk stranici ovog udruženja.

Inspekcija je izlazila na teren, ali zasad životinjski otpad nije otklonjen. U obaveštenju Veterinarske inspekcije za Grad Beograd navodi se da je kontrolisana lokacija – Padinska skela, Industrijsko naselje bb, farma Vizelj (u vezi sa poslovanjem klanice „Pavlović) ali da je tom prilikom inspekcija „utvrdila neusaglašenosti iz svoje nadležnosti“.

„Inspekcija je obavila nadzor i u široj okolini nisu zatekli leševe svinja. Inspekcija je nadzor ponovila sa licem koje je prijavilo da je firma koja se bavi uzgojem svinja uginule napravila deponiju i tom prilikom zatekla humke zemljišta velike površine kao komunalnog otpada. Postupajući u okviru svoje nadležnosti ova inspekcija je utvrdila da se prijava odnosi na povredu propisa koje nadziru druge inspekcije“, navodi se u odgovoru Veterinarske inspekcije Udruženju.

U udruženju pak kažu da je unazad par meseci na farmi bilo svakodnevnog uginuća svinja i da su na ovoj lokaciji bacane. Fotografije koje juče objavio EKO-Pančevački rit na svojoj stranici pokazuju da šakali, lisice, pacovi i ostali grabljivci raskopavaju humke i razvlače leševe.

Janković iz udruženja EKO-Pančevački rit objašnjava za Nova.rs da je nakon prijave građana pronašao deponiju uginulih svinja na nepun kilometar Kovilova, 3 km od Borče, manje od 4 km od Padinske Skele, oko 7 km od Zemuna i blizu 10 km od centra Beograda.

Kako je 4. marta zabeležio i na fotografijama, na prijavljenoj lokaciji našao je veliku količinu životinjskih leševa. Sve je odmah prijavio veterinarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, da bi 9. marta sa inspektorima obišao to mesto.

Nakon toga je iz Ministarstva stiglo obaveštenje u kom je pisalo da je inspekcija zatekla samo “humke zemljišta velike površine i komunalnog otpada“. Zbog toga je, kako je navedeno, prijava prosleđena sekretarijatu za inspekcijske poslove Beograd, jer slučaj nije u nadležnosti veterinarske inspekcije.

Tvrdi da je tom prilikom sa sobom poneo alat i pitao inspektore da li treba da otkopa zemlju koja je bila naneta preko leševa, na šta su mu odgovorili da nema potrebe i da je “sve jasno”.

Još su naveli da su tamo našli komunalno smeće. To nije komunalno smeće, to je medicinski otpad, što sam i fotografisao”, kaže.

Objašnjava da je i danas sa članovima udruženja obišao lokaciju i zabeležio nove fotografije.

“Sad su zemlju raskopali predatori – lisice, pacovi, šakali, koji pokušavaju da dođu do leševa i uspevaju. Hrane se njima”, kaže Janković.

Podseća da je u Srbiji od prošle godine na snazi uredba o posebnim merama zbog proglašenja afričke kuge, koju je to isto Ministarstvo donelo.

A sada dozvoljavaju da ostane preko 1.000 svinja ovako zakopano na divljoj deponiji. Oni nisu uzeli nikakav uzorak kako bi utvrdili uzrok uginuća svinja”, kaže i upozorava:

“Fermentacija leševa je već počela, ceo Beograd će smrdeti i cela leva obala Dunava kad bude bilo više od 20 stepeni. Komarci su krenuli, a oni su najveći prenosioci zaraze”.

Poručuje da uprkos tome što su iznenađeni reakcijom nadležnih, aktivisti neće odustati od borbe sve dok se problem ne reši.

Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole rada Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nakon saznanja da mesec dana nisu reagovali na prijavu formiranja deponije uginulih životinja u blizini Kovilova.

Kako se navodi u saopštenju, imajući u vidu mogućnost zdravstvene i ekološke ugroženosti građana i životne sredine, zaštitnik građana je od nadležnog ministarstva zatražio da obaveštenje o svim preduzetim aktivnostima dostavi što pre, prenosi Danas.

Nova s , Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *