Reč struke Tehnologije Voćarstvo

Duke – lider među borovnicama

Borovnica iz Srbije ima izuzetan izvozni potencijal zato što se bere kada na svetskom tržištu postoji vakuum u ponudi. Duke, za sada, prednjači među sortama

Potrošnja borovnice u svežem stanju raste u celom svetu. Ima dobru cenu ali i značajnu perspektivu. Borovnica iz Srbije ima izuzetan izvozni potencijal zato što se bere kada na svetskom tržištu postoji vakuum u ponudi.

U zavisnosti od nadmorske visine i regiona u kom je planirano gajenje, odabira se i adekvatna sorta.

2020-duke.jpg (217 KB)Duke

Sorta Duke nastala je ukrštanjem sorti: Ivanhoe x Earlyblue. Vodeća je sorta visokožbunaste borovnice, ranog vremena zrenja. Žbun je umereno bujan, uspravnog porasta sa granama koje se pod teretom velikog roda povijaju ka zemlji.

Cveta kasno pa je dosta otporna prema poznim mrazevima. Vrlo je rodna sorta. Prosečan prinos po žbunu je oko 6 kg. Bobice su srednje krupne, vrlo atraktivne, svetloplave boje su i čvrste. Veoma je prijatnog, slatkonakiselog ukusa. Odlično podnosi transport i dugo može da očuva svežinu.

Duke je samooplodna sorta pa ne zahteva oprašivanje drugih sorti visokožbunastih borovnica radi ostvarivanja optimalnih prinosa i krupnoće ploda, što je mnogim proizvođačima, uz vreme dospeća, dodatni  razlog zašto se odlučuju baš za ovu sortu.

Kod nas postoji velika zainteresovanost za podizanjem zasada borovnice. Glavna briga investitora je da li će se, i za koliko, uložen novac isplatiti. Pri odabiru uslovno rečeno „izvođača radova“ pravi smer je odabrati kompaniju koja ima reference u tom poslu. To je, između ostalih, svakako
kompanija ATP Irrigation koja obezbeđuje „ključ u ruke“. Pomoći će vam da podignete savremenu plantažu koja će obezbediti profitabilnu proizvodnju. Uz iskustvo i znanje, kao i vrhunske konsultante iz Holandije, Italije, Maroka, SAD, uz dobru tehnologiju, možete lako dostići tržišno cenjene plodove veličine 22 mm i više, težine preko 3g, kategorije I – plus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *