Digitalna zadruga za pomoć preduzetnicama

U okviru projekta za razvoj ženskog preduzetništva, u Kosjeriću je osnovana digitalna, elektronska zadruga. Kooperanti zadruge su žene, domaćice iz seoskog i gradskog područja koje će uz jedinstven logo, ambalažu i marketing, svoje proizvode, predstaviti na portalu zadruge i učiniti ih dostupnim na tržištu.
Godinama sticano umeće u pripremi zimnice za potrebe domaćinstva Jasminka Đurović vremenom je pretočila u višestruko uvećanu proizvodnju, za koju će, kako očekuje kroz projekat digitalne zadruge, obezbediti sigurnog kupca.
“Sada sam proširila asortiman tako da imam desetak proizvoda. Imam jagodu, kupinu, malinu, aroniju i crnu ribizlu. Kada budem našla tržište, želim sve to da prerađujem, da ne dajem kao sirovinu”, kaže Jasminka Đurović iz Kosjerića.
I u domaćinstvu Đokića koje se, koristeći prirodni potencijal, oprobalo u proizvodnji kalifornijske pastrmke, žele siguran plasman, ali i unapređenje proizvodnje.
“Uključila sam se u program opštine Kosjerić prvenstveno da malo pospešimo prodaju sveže pastrmke, baš tu na licu mesta na bazenima. U planu nam je da radimo filete pastrmke i da ih dimimo. Dobila sam sredstva da nabavim tu vakuum mašinu”, navodi Dragana Đokić iz sela Zarići.
Pomoćnik predsednika opštine Kosjerić Radovan Krsmanović rekao je da je 20 od 50 žena dobilo grantove u vidu opreme, u visini od 50.000 do 200.000 dinara, koji će im pomoći da unaprede svoju proizvodnju. “Sada radimo promociju njihovih proizvoda”, kaže Krsmanović.
Od sezone do sezone, u kosjerićkom kraju proizvede se i do deset puta više poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji, uprkos potencijalu turističkog tržišta u okruženju, najčešće ne stignu do kupca.
“Ovo je jedan od najboljih načina da napravimo vezu između ponude i potražnje i putem portala obezbedimo malim proizvođačima da mogu da ponude svoje proizvode i, sa druge strane, kupcima da oni jednostavno mogu kupiti takve proizvode”, kaže Željko Sredić iz etno-sela “Gostoljublje”.
Osim jedinstvene baze podataka i povećanja broja kooperanarta, do kraja godine, kako je planirano, zadruga će raditi na dobijanju sertifikata i jedinstvene transfer stanice.

Izvor: RTS   Foto: Pixabay (Couleur)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.