Danska prva uvodi porez stočarima zbog emisije gasova!

KOPENHAGEN, Danska (AP) — Danska će od 2030. oporezovati stočare za gasove staklene bašte koje emituju njihove krave, ovce i svinje, prva zemlja koja je to učinila jer cilja na glavni izvor emisije metana, jednog od najjačih gasova koji doprinose do globalnog zagrevanja.

Cilj je da se danske emisije gasova staklene bašte smanje za 70 odsto u odnosu na nivoe iz 1990. do 2030. godine, rekao je ministar poreza Jepe Bruus.

Od 2030. godine, danski stočari će biti oporezovani sa 300 kruna (43 dolara) po toni ekvivalenta ugljen-dioksida 2030. Porez će se povećati na 750 kruna (108 dolara) do 2035. Međutim, zbog odbitka poreza na prihod od 60%, stvarna cena po toni počeće od 120 kruna (17,3 dolara) i porasti na 300 kruna do 2035.

Iako ugljen-dioksid obično dobija više pažnje zbog svoje uloge u klimatskim promenama, metan zadržava oko 87 puta više toplote u vremenskoj skali od 20 godina, prema Nacionalnoj administraciji za okeane i atmosferu SAD.

Nivoi metana, koji se emituju iz izvora, uključujući deponije, sisteme za naftu i prirodni gas i stoku, porasli su posebno brzo od 2020. godine. Stočarstvo čini oko 32% emisija metana izazvanih ljudima, kaže Program UN za životnu sredinu.

„Napravićemo veliki korak bliže da postanemo klimatski neutralni 2045. godine“, rekao je Bruus, dodajući da će Danska „biti prva zemlja na svetu koja će uvesti pravi porez na CO2 za poljoprivredu“ i nada se da će i druge zemlje slediti taj primer.

Novi Zeland je usvojio sličan zakon koji treba da stupi na snagu 2025. Međutim, zakon je u sredu uklonjen iz statuta nakon žestokih kritika farmera i promene vlade na izborima 2023. iz vladajućeg bloka levog centra u centar -ispravna. Novi Zeland je rekao da će isključiti poljoprivredu iz svoje šeme trgovanja emisijama u korist istraživanja drugih načina za smanjenje metana.

Skoro sav metan iz uzgoja stoke, nekih 90%, dolazi od načina na koji se vare, kroz fermentaciju, i oslobađa se kao podrigivanje kroz njihova usta. Krave čine većinu ovog podrigovanog metana. Većina preostalih 10% metana iz stoke dolazi iz bazena za stajnjak na poslovima svinja i goveda.

U Danskoj je sporazum postignut kasno u ponedeljak između vlade desnog centra i predstavnika poljoprivrednika, industrije i sindikata, između ostalih, i predstavljen je u utorak.

Potez Danske dolazi nakon višemesečnih protesta farmera širom Evrope protiv mera za ublažavanje klimatskih promena i propisa za koje kažu da ih dovode do bankrota.Dansko društvo za očuvanje prirode, najveća organizacija za zaštitu prirode i životnu sredinu u Danskoj, opisala je sporazum o porezu kao „istorijski kompromis“.

„Uspeli smo da postignemo kompromis o porezu na CO2, koji postavlja temelje za restrukturiranu prehrambenu industriju – takođe sa druge strane 2030. godine“, rekla je njena šefica Marija Rojmert Đerding nakon razgovora u kojima su učestvovali.

Tipična danska krava proizvodi 6 metričkih tona (6,6 tona) CO2 ekvivalenta godišnje. Danska, koja je veliki izvoznik mleka i svinjskog mesa, takođe će oporezovati svinje iako krave proizvode daleko veće emisije od svinja.

Porez bi trebalo da bude odobren u Folketingu sa 179 mesta, ili parlamentu, ali se očekuje da će zakon biti usvojen nakon širokog konsenzusa.Prema statističkim podacima Danske, u toj skandinavskoj zemlji je 30. juna 2022. bilo 1.484.377 krava, što je blagi pad u odnosu na prethodnu godinu. S.C. Izvor www.apnews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *