Dan voćara po prvi put održan na Sajmu poljoprivrede

Međunarodni dan voćara, koji je juče održan prvi put, u okviru ovogodišnjeg Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, okupio je voćare iz cele Srbije, predstavnike voćarskih zadruga, nauke i struke, domaće stručnjake i svetske eksperte u proizvodnji voća iz Italije.Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević je u ime organizatora, istakao da je namera da ovaj dan preraste u tradicionalan događaj u narednom periodu, jer voćarska proizvodnja koja je u usponu kod nas to zaslužuje.

“Voćarska proizvodnja kod nas ima tendenciju rasta i razvoja, jer se mnogi mladi poljoprivrednici odlučuju za ovu proizvodnu granu. Za njen uspon zaslužna je i primena moderne informacione tehnologije, kao i savremene opreme”, istakao je Radojević i naglasio da je resorni sekretarijat čvrsto opredeljen, da kroz mere agrarne politike na pokrajinskom nivou, u narednom periodu podrži intenzivne linije poljoprivredne proizvodnje gde spada i voćarstvo.

Radojević je, govoreći o merama podrške Sekretarijata, kojim se dodatno podržava voćarstvo, podsetio da je za nepune tri godine Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu subvencionisao i, zajedno sa poljoprivrednicima, investirao u protivgradnu zaštitu preko 1,3 milijarde dinara,što je doprinelo da sada pod protivgradnim mrežama imamo novih preko 900 hektara zasada, dok je u sisteme za navodnjavnje investirano 2,7 milijardi dinara, te sada pod sistemima za navodnjavanje imamo novih preko 16.000 hektara.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu je ukazao i na značaj startap programa, kao izuzetno značajnu meru, u okviru koje su se mnogi mladi poljoprivrednici odlučili za započinjanje voćarske proizvodnje koja, kako je resorni sekretar naglasio, ima prioritet u odnosu na one manje intenzivne linije poljoprivredne proizvodnje.

Radojević je poručio da današnji skup voćara u Novom Sadu treba iskoristiti na najbolji način za razmenu informacija i iskustava, jer su se na jednom mestu okupili i proizvođači, voćarske zadruge i predstavnici nauke i struke iz zemlje i inostranstva, kao i predstavnici državnih organa.

Organizatori ove značajne manifestacije su Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, revija „Dobro jutro“, koja izlazi u okviru „Dnevnika“ AD i Novosadski sajam. Povod da organizuju Dan voćara, kako su danas još jednom potvrdili, jeste želja da se doprinese razvoju voćarske proizvodnje, koja u našoj zemlji beleži ozbiljan uspon, ali i kako bi na osnovu razgovora sa proizvođačima voća došlo do najboljih rešenja za unapređivanje ovog proizvodnog sektora u našoj državi.

Da je voćarstvo u Srbiji u velikoj ekspanziji i da se od ove grane poljoprivrede može očekivati rast, potvrđuje i organizovanje prvog Međunarodnog dana voćara u okviru Poljoprivrednog sajma. Dan voćara obeležio je peti dan Sajma, a ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, je istakao da je voćarska proizvodnja u Srbiji, tokom poslednje decenije, ostvarila veliki napredak i dostigla svetski nivo.

Ministar Nedimović je najavio brojne pogodnosti za voćare, ali i nove sporazume koji će olakšati izvoz voća na tržišta Bliskog istoka.

‒ Naše voćarstvo je već sada na zavidnom nivou. Kada se pogledaju voćnjaci, vide se savremene mreže za protivgradnu zaštitu i savremeni sistemi za navodnjavanje. – rekao je Branislav Nedimović. – Ipak, moramo se sada fokusirati i na neke druge stvari – tržište i ulaganje u prerađivačku industriju, jer bez toga nema daljeg razvoja voćarstva.

Voćarstvo donosi značajni devizni priliv državi, a površine pod voćarskim kulturama se povećavaju. Na primer, prošle godine je pod voćem bilo dva procenta više nego lane. Da bi se to i ostvarilo, potrebna je i podrška nadležnih institucija, koja nije izostala.  

‒ Tokom poslednje tri godine investirano je 1,3 milijarda dinara u sisteme za protivgradne mreže širom Vojvodine i blizu 2,7 milijardi u sisteme za navodnjavanje. ‒ rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, Vuk Radojević.

Srbija se može pohvaliti s blizu 185.000 hektara pod voćnjacima, a više od trećine zasadâ je šljiva. Mladim poljoprivrednicima pruža se i šansa da kroz start-ap sredstva započnu svoj biznis, ostanu na selu i tamo zasnuju porodice, a voćarstvo, kako stoje stvari, dobra je prilika za to. Prema rečima profesora Zorana Keserovića s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, koliko je voćarstvo važno za Srbiju, pokazuje i to što su među prvih 10 izvoznih proizvoda malina, višnja i jabuka, a odmah iza nektarina i breskva.

Danu voćara priključili su se i ambasador Tunisa u Beogradu, Sejf Alah Redžeb, i direktorka Italijanske agencije za spoljnu trgovinu, Marina Skonjamiljo. Tokom manifestacije razgovaralo se o najvažnijim temama iz ove oblasti, a izneti su primeri iz prakse u Srbiji i Evropi.

‒ Procene govore da je voćarstvo u ozbiljnoj ekspanziji, a to je i razlog što smo odlučili da jedan dan na ovoj manifestaciji posvetimo voćarima. – rekao je generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković.  – Prisutan je veliki broj eminentnih voćara, koji su se povezali, razmenili iskustva, upoznali s najnovijim dostignućima, kao i sa podrškom državnih organa.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *