Stočarstvo Tehnologije Vesti

Da li stiže nova cena mleka u radnjama?

Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije (PKS) Nenad Budimović smatra da mleko u prodavnicama neće poskupeti jer je, kako je rekao, stabilizovano tržište.

Prema njegovim rečima, cena mleka je kod nas sada na višem nivou zbog veće cene u otkupu, dok je mleko iz uvoza jeftinije zato što je proizvodnja u EU jeftinija, i to je jedan od razloga što je prerađivačima isplativije da uzmu iz uvoza, objavila je RTV pozivajući se na Tanjug.

Prema njegovim rečima, prognoze i projekcije PKS govore o tome da može da dođe do pada cene u otkupu mleka jer mlekare nemaju rentabilnost.

„Ovde niko ne dobija, svi su nezadovoljni, da se spusti cena to bi bilo nerentabilno za farmere koji bi smanjili proizvodnju, što je loše. Treba da se omogući izvoz, to bi malo otčepilo kanale i proizvodnja bi mogla da se poveća“, procenio je Budimović.

Kako pojašnjava, cena mleka za farmere nije dovoljna jer je hrana skupa, kao i energija, osnovni parametri su skupi i samim tim i proizvod je skuplji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *