U toku su četiri projekta u četiri zemlje Evropske unije koja ispituju mogućnost upotrebe trave. Više od petine površine u Evropi je pod travom, a ideja je bila videti da li ta trava može imati i druge upotrebne vrednosti osim što se koristi za napasanje životinja.
U Danskoj, istraživači istražuju metode ekstrakcije proteina iz mlade trave. Danska ima puno svinja, koje uglavnom jedu soju jer imaju problema sa varenjem trave. Ako bi danske svinje mogle da konzumiraju proteine iz trave, to bi smanjilo uvoz soje. U Nemačkoj, istraživači pretvaraju travu u vrstu uglja – biougalj – koji se može koristiti za obogaćivanje zemljišta. A u Švedskoj, istraživači koriste travu kao postelju za štale.
U Holandiji se prave papir i karton od trave s ivičnih i prirodnih područja. Ova trava se kosi jednom ili možda dva puta godišnje najviše, tako da je jaka i drvenasta i ne sadrži puno proteina. Što je drvenastija, to bolje, jer je tako papir jači.
Pretvaranjem trave s ivičnih područja i trave s prirodnih područja koja je mnogo čistija u vlakna za papir, trava dobija komercijalnu vrednost i doprinosi regionalnoj ekonomiji.
Prema rečima istraživača iz holandskog instituta Vageningen, ovo bi mogao postati novi poslovni model za kompanije koje se bave kompostiranjem. – Na taj način čuva se drveće u Skandinaviji, i smanjuje potreba za transportom pulpe ili papira u Holandiju. Osim toga, proizvodnjom papira iz trave troši se manje vode i energije nego pri redovnom postupku.