Da li će svinjsko meso biti sve skuplje ili ?!

Cene svinjskog mesa značajno su rasle poslednjih godina, i to za 19,7 odsto u 2021. i 26,3 odsto u 2022. godini, dok je u septembru zabeležen međugodišnji rast od 17,7 odsto. Centralna banka u analizi ukazuje šta sve utiče na kretanje tih cena, kao i zašto u poslednjim mesecima ove godine treba očekivati umereno poskupljenje svih vrsta svežeg mesa.

Smanjenje stočnog fonda i uvozne cene svinjetine, svinjska kuga i nestabilnost cena stočne hrane su faktori presudno utiču na kretanje cene svinjskog mesa u našoj zemlji, ali i drugim evropskim privredama, ističu autori osvrta „Кretanje cene svinjskog mesa u Srbiji, faktori koji je opredeljuju i očekivanja za naredni period“, analize koja je objavljena u novembarskom izvešataju o inflaciji.

Ono što se definitivno i sigurno zna jesu brojke na farmama. Naime, kada je reč o smanjenju stočnog fonda, zvanična statistika kaže da broj svinja opada poslednjih 20 godina i da ih je danas manje za trećinu nego pre dve decenije, odnosno da je njihov broj na kraju 2022. iznosio 2,67 miliona.

Sa druge strane, u poslednjoj deceniji u našoj zemlji raste proizvodnja svinjskog mesa, ali i potrošnja, pa se jaz između domaće proizvodnje i potrošnje „pokriva“ uvozom.

Izvor: Izveštaj o inflaciji XI 2023, AHDB, STIPS, MUST

„Udeo uvezenog mesa u ukupnoj potrošnji je sa oko osam odsto u 2013. godini povećan na blizu 20 odsto u 2022. godini, što naše tržište čini zavisnijim od cene mesa na međunarodnom tržištu“, ističu autori analize, uz podatak da se smrznuta svinjetina najčešće uvozi iz Španije, Nemačke, Mađarske i Holandije, sveže meso iz Hrvatske, a dimljeno iz Crne Gore.

Pandemija korona virusa, donela je najveći šok za proizvođače, jer je tada došlo do značajnog pada u potrošnji zbog zatvaranja restorana i drugih ugostiteljskih objekata. To je dovelo do pada proizvođačkih cena, da bi od 2021. počele da rastu cene stočne hrane, što se intenziviralo početkom rata u Ukrajini.

„Najveći deo troškova u uzgoju svinja odnosi se na stočnu hranu, čije učešće u ukupnim troškovima iznosi oko 60 odsto, dok najveće učešće u stočnoj hrani ima kukuruz. Cena kukuruza na domaćoj Produktnoj berzi je od 2020. gotovo udvostručena – u 2021. je uvećana za 46 odsto, a u 2022. za dodatnih 31 odsto.Stočna hrana je, pri tome, u Srbiji poskupela za više od 50 odsto u odnosu na prosek iz 2020. godine.

Kada se svi ti faktori uzmu u obzir, od 2020. do 2022. godine pad broja svinja iznosio je nešto više od 10 odsto, dok je proizvodnja mesa u istom periodu opala za jedan procenat, dok su značajno porasle i cene svinjetine u zemljama EU, a posebno u srednjoj i jugoistočnoj Evropi, gde su poskupljenja u proseku iznosila 25 do 30 odsto, ukazuje se u analizi NBS.

Iz svih tih razloga u našoj centralnoj banci projektuju umereni rast cena svežeg mesa u četvrtom tromesečju ove godine, a ta kategorija – pored svinjskog – obuhvata i živinsko, goveđe i jagnjeće meso. Rast bi trebalo da bude na sličnom nivou kao što je zabeležen u prethodne dve godine.

Cena svinjskog mesa u narednom periodu, može rasti, mada realno ne bi trebala budući da je cena žitarica u odnosu na lane prepolovljena. Ipak, sa strane ponude neizvesnost potiče od brzine širenja virusa afričke kuge i u Srbiji i u većem delu Evrope, ali treba imati na umu da je do sada u našoj zemlji eutanazirano blizu 60.000 svinja, što čini tek oko dva odsto celokupnog stočnog fonda i ne bi trebalo značajnije da utiče na rast cena svinjskog mesa u narednom periodu.

Sa druge strane, očekuju da niže cene inputa, među kojima je kukuruz čija je cena na najnižem nivou u poslednje tri godine, podstaknu rast stočnog fonda, što bi se odrazilo na pad cena svinjskog mesa. Isti faktor, kako se navodi u analizi Narodne banke Srbije, trebalo bi da utiče na pad cena svinjskog mesa u EU, što bi pojeftinilo uvoz, a samim tim i snizilo maloprodajne cene mesa na domaćem tržištu.

Ipak trenutna cena mesa žive vage ali i one u trgovinama i pečenjarama ne daju nikakvu nadu, jer do pada cena nije došlo. Upućeni na terenu kažu da je pad proizvodnje prasadi i svinja ogroman i da će nestašicu nadomestiti ili uvoz ili visoka cena, tako da ćemo za Novu Godinu i Božić imati još jedno poskupljenje. Tome su doprineli ponajviše nakupci koji su direktno sa farme trgovali dalje ovom vrstom mesa.

Ostaje opet otvoreno pitanje zašto je i dalje prvi u lancu najmanje zaradio ,,drug seljak, a najviše platio ,,drug kupac,,?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *