Da li će se slab rod šljive odraziti na cenu rakije?

Ovogodišnji rod šljive biće ispod proseka, što ujedno znači da će proizvođači rakije imati problem, ali i da će cena ovog pića biti veća.

Gostujući u Jutarnjem programu TV Prva, Darko Jevremović iz Instituta za voćarstvo u Čačku kazao je da je ova godina bila jako nepovoljna za sve voćne kulture, a posebno za šljivu, pre svega zbog poznih prolećnih mrazeva, zbog snega u doba cvetanja, ali i zbog kasnijih nepogoda.

,,Sve je to uticalo da se ove godine očekuje rod ispod proseka. To će se pre svega odraziti na proizvodnju rakije jer oko 80% šljive koja se proizvede u Srbiji se preradi u rakiju, tako da će destileri imati problem da dođu do sirovina za svoje proizvode,, – kazao je Jevremović.

Prema njegovim rečima, rakije će ove godine biti manje, ali proizvođači imaju dobre zalihe.Na pitanje kako će se sve ovo odraziti na cenu, Jevremović je rekao da očekuje da će sirovina poskupeti.

Ukazao je da je najviše pogođen region zapadne Srbije i da je tu jako loš rod šljive i da nema pravila što se tiče sorti. Centralni deo Srbije je bolje prošao.

,, Jako je teško zaštititi rod. Klimatske promene uzimaju svoj danak – mrazevi, sneg, padavine i sada sušni period… Proizvođači mogu da primene mali broj mera na svom zasadu,, – kazao je Jevremović.

Ukazao je da je za sada preliminarno od 30-50% manji rod u odnosu na prosek.

,, Kada govorimo o nekim otkupnim cenama, sada se šljiva plaća oko 55 dinara, a kada govorimo o plodovima šljive koja se kupuje za rakiju, tu je cena gotovo duplo niža i kretala se od 30 do 35 dinara i očekuje se da cena poraste,, – rekao je Jevremović.

On je takođe istakao da je Srbija jedan od svetskih izvoznika šljive i da neće biti velikih problema budući da proizvođači rakije imaju zalihe. Izvor: b92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *