Da li biste probali meso napravljeno u laboratoriji, za koje nije potrebno klanje životinja? (VIDEO)

(Foto: Youtube screenshot)

Možete li da zamislite da jedete meso bez griže savesti, znajući da nijedna životinja ne mora da umre da biste vi jeli? Ova mašta će uskoro postati stvarnost zahvaljujući uzgojenom mesu. Ovo meso se proizvodi “in vitro” uzgojem životinjskih ćelija, čime se zaustavlja klanje životinja, piše portal Leakshare.

To je oblik celularne poljoprivrede. “In vitro” kultivacija mišićnih vlakana počela je još sedamdesetih godina. Međutim, tek nedavno je tehnologija toliko napredovala da uskoro neće biti potrebno da životinje umru kako bi ljudi mogli da jedu meso.

Tokom istraživanja sprovedenog u SAD u 2017. godini, rezultati su pokazali da otprilike polovini ispitanika ne bi smetalo da kupuje kultivisano meso, ako je kvalitet isti kao i kvalitet redovnog mesa. Kultivisano meso je takođe veoma popularno među poznatim ličnostima, koje su uložile mnogo novca u istraživanje, kao što su Bil Gejts (Bill Gates) i Ričard Brenson (Richard Branson).

Kultivisano meso ima mnoge prednosti, a to što štedi život životinja samo je jedna od njih. Hraniti celu životinju da bismo dobili deo njenog tela je izuzetno neefikasan proces. Ove metode nisu održive na dugi rok, s obzirom na rastuću populaciju.


Uzgoj kultivisanog mesa izgleda nerealno za mala poljoprivredna gazdinstva i firme, pa se pretpostavlja da će to prvenstveno ostati u rukama velikih korporacija i to nakon 2021. godine.

I dalje se usavršava proizvodnja kultivisanog mesa, pa se može očekivati da će kvalitet biti bolji, a razlika između ove vrste mesa i običnog mesa će biti zanemariva. Zagovornici ovog načina proizvodnje ne vide nikakvu prepreku u uzgoju mesa koje se prodaje na tržištu odmah pored redovnog mesa i smatraju da svaki potrošač može da odluči koje meso želi da kupi. Ekapija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *