CINS: Propala višemilionska investicija Drecunovog sina

Autor: CINS

Izvor: N1

Kako bi firma u suvlasništvu Dejana Drecuna, sina funkcionera SNS-a Milovana Drecuna, izgradila bioelektranu u Velikom Gradištu, 2016. je namenski raspisan tender za zakup zemljišta. Iako je firma od početka kršila ugovor, on je raskinut tek krajem 2018, a od investicije vredne više miliona evra nije ostalo ništa, piše CINS.

U Požeženu, na 10 minuta od Velikog Gradišta, nalazi se neiskorišćeno više od 140 hektara zemlje u državnom vlasništvu.

U martu 2019, novinarke CINS-a su na njemu zatekle posečeno drveće i bačene automobilske gume. Ništa nije ukazivalo da je na tom mestu trebalo da nikne investicija vredna više od tri miliona evra – prva bioelektrana u ovom delu Srbije.

U bioelektrani se energija pravi od biomase – otpadaka iz poljoprivrede, šumarstva ili komunalnog otpada – nedovoljno korišćenog izvora energije u Srbiji, dobrog potencijala.

Iako zamišljeno kao novo radno mesto za desetine stanovnika ove male opštine, investicija je propala, piše CINS.

Na licitaciji za zakup državne zemlje, u septembru 2016, jedini ponuđač bila je firma D&D Energy iz Beograda, kojoj je zemlja data da proizvodi struju i toplotnu energiju od čičoke, biljke na izgled slične krompiru. D&D Energy je zemljište dobila po početnoj, najnižoj ceni – 18,65 evra po hektaru godišnje.

“Tender za ovo zemljište je raspisan namenski. Dogovor je postignut krajem septembra, posle višemesečnih pregovora”, rekao je predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić u jednom intervjuu, ne otkrivajući tada ime investitora.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) otkriva da je jedan od vlasnika ove firme Dejan Drecun, sin Milovana Drecuna, funkcionera Srpske napredne stranke i predsednika skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Ono što je manje poznato je da D&D Energy 1. septembra, kada je raspisan konkurs, još nije postojala.

Naime, šest dana je bilo dovoljno za osnivanje firme, prikupljanje neophodne dokumentacije i prijavu poslednjeg dana na licitaciju za zakup zemljišta. Dragan Lakićević, suvlasnik i direktor D&D Energy potpisao je u decembru 2016. ugovor na 30 godina sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, nadležnim za izdavanje u zakup državnog zemljišta.

Ministarstvo nije reagovalo na kršenje ugovora

Bioelektrane mogu biti manje štetan obnovljivi izvor energije od malih hidroelektrana, jer se energija proizvodi od otpada ili biljaka koje se sade samo u tu svrhu, odnosno izvora koji mogu i da se skladište. Taj posao je u Velikom Gradištu trebalo da obuhvati zemljište veličine gotovo deset “Marakana”.

Iako je 2017. godine najavljen početak radova, istraživanje CINS-a pokazuje da se to nije desilo, jer od početka Dejan Drecun i njegov partner Dragan Lakićević nisu poštovali ugovor.

Iako je imala rok od 60 dana da traži odobrenje za investiciono ulaganje od Ministarstva poljoprivrede, a zatim počne sa izgradnjom pogona, D&D Energy odobrenje nikad nije tražila.

Prema odredbama ugovora nedobijanje odobrenja je podrazumevalo njegov raskid, međutim to se nije desilo.

Kako bi bioelektrana mogla da proizvodi energiju, firma je morala da izvadi i energetsku dozvolu, za šta je rok bio dve godine.

Drecun i Lakićević sa D&D Energy za dozvolu nisu ni aplicirali kod Ministarstva rudarstva i energetike.

“Ja nisam mogao da apliciram za to zato što nisam znao da li ću dobiti rezultate koji mi daju opravdanje za tako nešto”, rekao je Lakićević za CINS. Mislili su, kaže, da će im se posao sa biomasom isplatiti, ali je studija koju su naručili nakon zakupa pokazala da na toj površini može da se uzgoji tek dva do tri puta manje čičoke od planirane.

“Znate, ja sam dugo godina u poslu i stvarno ne želim da pravim promašaje”, dodao je.

Zvezdan Kalmar iz Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) kaže da je neozbiljno ostaviti 140 hektara državnog zemljišta neiskorišćeno: “Investitor je, po meni, trebalo da uzme nekoliko hektara zemlje pet godina ranije i da tamo zasadi čičoku, ili šta god da je hteo, da proceni njenu kalorijsku moć. Tako se radi postupno istraživanje”.

Prema saznanjima CINS-a, firma je poštovala deo ugovora koji se tiče plaćanja izdatka za zakup zemljišta – od čega je država prihodovala 2,600 evra godišnje. Gotovo dva meseca nakon isteka dve godine, a nedugo nakon što su novinari CINS-a tražili ugovor koji je Ministarstvo poljoprivrede potpisalo sa D&D Energy – ugovor je raskinut.

Ministarstvo je ugovor raskinulo u januaru 2019. upravo zbog nedostatka energetske dozvole.

Lakićević, čija uloga je bila da finansira posao, kaže da je bolje da “bude kriv, da neko raskine ugovor ili ga kazni” nego da mu se posao ne isplati.

“Pazite, investicija je bila oko četiri, do pet miliona evra, a ja nisam želeo da ulažem u to, a da nemam svoju sirovinu, razumete?”

Od višemilionske investicije državi je ostalo nekoliko hiljada evra.

Na pitanje zašto nisu kontrolisali firmu dok je ugovor bio na snazi, iz Ministarstva kažu da nisu imali saznanja o nezakonitostima na ovom zemljištu. Šta više, u odgovoru CINS-u navode da je država prihodovala kroz plaćanje naknade i zaključuju da nema štete po imovinu Srbije.

Dejan Drecun nije odgovorio na pitanja novinarke CINS-a.

Još jedna prilika za investiciju

Prikupljanje ponuda za novu licitaciju Opština Veliko Gradište raspisala je 12. jula 2019, ovog puta za poljoprivrednu proizvodnju. U razgovoru sa novinarkom CINS-a, Milić nije bio siguran koji od dvojice investitora ga je pozvao telefonom, ali je potvrdio da su ponovo zainteresovani za ulaganje.

Na pitanje da li je prihvatljivo da ponovo apliciraju, Milić je rekao da mu je važno da se plaćaju porezi i zaposle ljudi.

“Kamo sreće da naprave tu elektranu na biomasu jer, po onom prvom pismu namere, čini se da su hteli da zaposle 20-ak ljudi, što je meni cilj.”

To, međutim, nije moguće. Kako se navodi u opštinskom konkursu, da bi se zemljište ponovo koristilo za biomasu prethodno ne sme da se izdaje tri godine.

Drecunu ovo nije prva firma, a ni prvi poduhvat u oblasti obnovljive energije. Do maja 2016. bio je suvlasnik firme Obnovljiva energija plus čije je sedište u Pirotu. Nedugo nakon što ju je napustio pa do danas, firma je u blokadi zbog duga od gotovo milion dinara (7,700 evra).

Par meseci kasnije Drecun je sa Lakićevićem, nekadašnjim direktorom surduličke Mačkatice, osnovao D&D Energy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *