ČINIOCI KOJI UTIČU NA SETVU PŠENICE

   Pri setvi pšenice neophodno je obratiti pažnju na sledeće činioce:

  • izbor sorte
    • izbor i priprema semena
    • vreme setve
    • količina semena za setvu
    • način setve
    • dubina setve

    Pri izboru sorte neophodno je da izabrana sorta bude visokorodna, stabilnog prinosa, otporna prema izmrzavanju, otporna prema poleganju, otporna prema visokim temperaturama i otporna prema bolestima.

    Kod izbora i pripreme semena obratiti pažnju da je seme deklarisano, poznate reprodukcije, bez primesa, ujednačeno po krupnoći i težini i da je dobre klijavosti i energije klijanja.

    U pogledu vremena setve ozima pšenica se seje u optimalnom roku od 5.-25. oktobra, dok širi optimalni rok setve je od 5.okt. do 10. novembra ukoliko su povoljni uslovi sredine. Što se tiče setve  prolećnih sorti pšenice to je kraj februara-početak marta, a u brdsko-planinskom području prva polovina aprila je najpovoljniji trenutak za setvu pšenice.

 

   Potrebna količina semena za setvu je 180-250 kg/ha s tim da svaka kasnija setva povećava normu setve za 10-20 %, a samu količinu semena treba povećati za onoliko procenata koliko iznosi zakašnjenje ( 0,5 % na dan).

Setva se može obaviti na nekoliko načina:

  • gusta setva – međuredno rastojanje 6-12cm
  • unakrsna setva – razmak između redova i biljaka u redu 6-8 cm
  • u pantljike – međuredno rastojanje 15-20 cm
  • na bankove
  • u brazde
  • u kućice.

Dubina setve zavisi od sorte, fizičkih osobina zemljišta i vlažnosti zemljišta, pa tako na lakšim, peskovitim i suvljim zemljištima dubina setve je 5 cm, dok na vlažnijim zemljištima težeg mehaničkog sastava setva je plića i iznosi 3-4 cm.

    Ukoliko se ispoštuju svi prethodno napomenuti činioci i setva obavi kvalitetno i pravovremeno, poštujući rokove ili bar povećavajući normu setve u skladu  sa zakašnjenjem setve,  može se očekivati stabilan i visok prinos pšenice.

Jovana Knezević, savetodavac za ratarstvo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *