Pri setvi pšenice neophodno je obratiti pažnju na sledeće činioce:
- izbor sorte
- izbor i priprema semena
- vreme setve
- količina semena za setvu
- način setve
- dubina setve
Pri izboru sorte neophodno je da izabrana sorta bude visokorodna, stabilnog prinosa, otporna prema izmrzavanju, otporna prema poleganju, otporna prema visokim temperaturama i otporna prema bolestima.
Kod izbora i pripreme semena obratiti pažnju da je seme deklarisano, poznate reprodukcije, bez primesa, ujednačeno po krupnoći i težini i da je dobre klijavosti i energije klijanja.
U pogledu vremena setve ozima pšenica se seje u optimalnom roku od 5.-25. oktobra, dok širi optimalni rok setve je od 5.okt. do 10. novembra ukoliko su povoljni uslovi sredine. Što se tiče setve prolećnih sorti pšenice to je kraj februara-početak marta, a u brdsko-planinskom području prva polovina aprila je najpovoljniji trenutak za setvu pšenice.

Potrebna količina semena za setvu je 180-250 kg/ha s tim da svaka kasnija setva povećava normu setve za 10-20 %, a samu količinu semena treba povećati za onoliko procenata koliko iznosi zakašnjenje ( 0,5 % na dan).
Setva se može obaviti na nekoliko načina:
- gusta setva – međuredno rastojanje 6-12cm
- unakrsna setva – razmak između redova i biljaka u redu 6-8 cm
- u pantljike – međuredno rastojanje 15-20 cm
- na bankove
- u brazde
- u kućice.
Dubina setve zavisi od sorte, fizičkih osobina zemljišta i vlažnosti zemljišta, pa tako na lakšim, peskovitim i suvljim zemljištima dubina setve je 5 cm, dok na vlažnijim zemljištima težeg mehaničkog sastava setva je plića i iznosi 3-4 cm.
Ukoliko se ispoštuju svi prethodno napomenuti činioci i setva obavi kvalitetno i pravovremeno, poštujući rokove ili bar povećavajući normu setve u skladu sa zakašnjenjem setve, može se očekivati stabilan i visok prinos pšenice.
Jovana Knezević, savetodavac za ratarstvo