Čekajući institucije: Izigravanje demokratije

27. Jul 2020 by Dalibor Stupar

“Vučić demonstrira moć i pokazuje da je jedina institucija i jedina osoba koja je bitna u ovoj državi on”

Srbija još čeka na konstituisanje Narodne skupštine i formiranje vlade, iako Srpska napredna stranka ima dvotrećinsku većinu narodnih poslanika, samo iz jednog razloga – da bi Aleksandar Vučić ponovo demonstrirao svoju moć, ocenjuju sagovornici VOICE-a. Dodaju da je reč o izigravanju demokratije u situaciji pandemije virusa korona i teških izazova sa kojima se država suočava u ekonomiji, a bez legitimnih institucija koje bi se s tim problemima borile.

Podsetimo, Aleksandar Vučić je pre nekoliko dana, gostujući na RTS-u, najavio da bi do 3. ili 4. avgusta trebalo da budu konstituisani parlamenti AP Vojvodine i Republike Srbije, a da bismo novu Vladu Srbije trebalo da očekujemo do kraja avgusta.

Budući da ovoga puta nije teško “izbrojati do 126”, odnosno nema neizvesnosti u pregovorima sa potencijalnim koalicionim partnerima koji bi mogli da čine vladu, jer lista SNS sama ima 188 poslanika, postavlja se pitanje zbog čega se čeka tako dugo. Takođe, već su obavljene i konsultacije predsednika Republike sa predstavnicima izbornih lista koje su prešle cenzus, te je i ta tehnikalija odrađena.

U Centru za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) za VOICE ukazuju da, kada se pogledaju zakonski rokovi, Srbija nije u kašnjenju po pitanju konstituisanja skupštine i vlade, jer rokovi teku tek od momenta proglašenja konačnih rezultata izbora.

-Konačni rezultati su proglašeni 5. jula, tako da oni najkasnije do 5. avgusta imaju rok da formiraju novi saziv parlamenta. A onda, od dana kada bude bila ta prva konstitutivna sednica, onda imaju zakonski rok od tri meseca da formiraju vladu. Tako da mi možemo da čekamo do početka novembra – navodi Tamara Branković iz CRTE.

Formalnog kašnjenja očigledno nema, kaže ona, dodajući da se sada sve vrti oko odgovornosti vladajuće koalicije da se sve završi što pre.

-Mi možemo da pričamo o tim rokovima kao nečemu što je postavljeno za jedan višepartijski sistem u kom vi u periodu nakon izbora ulazite u pregovore, u formiranje koalicija, pa imate konsultacije predsednika države sa listama koje su osvojile mandate oko toga ko će biti sledeći mandatar. Mi, u suštini, u ovoj situaciji sa ovako suženim izborom u parlamentu, možemo da postavimo pitanje zašto bismo čekali poslednje rokove da se završe ti pregovori, odnosno ko sa kim tu načelno i pregovara i zašto ne možemo da imamo skupštinski saziv malo ranije, samim tim i vladu, kako bi vlada i skupština u punom mandatu mogle da krenu da rade – navela je Branković dodajući da je tu očigledna odgovornost vladajuće stranke.

Tamara Branković (Foto: Medija centar Beograd)


Primer iz komšiluka

Da sve ne mora da traje toliko, pokazuje primer iz komšiluka. Naime, Hrvatska je novu vladu dobila 23. jula, a Sabor je konstituisan dva dana ranije, iako su im izbori bili 5. jula. Dakle, Hrvatska je sve obavila u roku kraćem od 20 dana. Novi-stari premijer Andrej Plenković osvojio je većinu, ali ni približno komotnu kao Aleksandar Vučić, pa je ipak posao sklapanja kabineta završio u rekordnom roku.

Politikolog Vuk Velebit za VOICE ističe da u Srbiji na delu imamo izigravanje demokratije i procesa davanjem na važnosti razgovorima s drugim strankama u situaciji gde postoji apsolutna većina i stvaranje utiska da postoji nekakva neizvesnost.

-Moj utisak je da na ovaj način Vučić demonstrira svoju ličnu moć i pokazuje da je jedina institucija i jedina osoba koja je bitna u ovoj državi on, odnosno institucija predsednika i da nije bitno ni ko će u suštini biti deo vlade, niti ko će biti premijer, niti ko će sedeti u toj skupštini niti čemu služi ta skupština. Najbitniji je on. Mislim da se na taj način zapravo pokazuje koja je njegova moć, a koja je moć institucija, odnosno da moć drugih institucija ne postoji – istakao je Velebit.

Dodaje da se to najočiglednije vidi u činjenici da se uopšte više ne postavlja pitanje ko će biti premijer, a ko resorni ministar.

Vuk Velebit (Foto; Twitter)

-Mislim da je to ljudima postalo nevažno zato što su ljudi svesni da ko god to da bude, odluke će se donositi sa Andrićevog venca – kaže Velebit.

S tom ocenom slaže se i ekonomski analitičar Mijat Lakićević koji ističe da bi situacija u Srbiji bila potpuno ista i da su već formirani parlament i vlada. Opet bi, kaže, Vučić najavljivao koje će mere biti donete, opet bi se to kod njega prelomilo u kabinetu, tako da to što nema vlade i parlamenta u Srbiji “ništa ne košta”.

– Svejedno je, ništa se neće promeniti u funkcionisanju Srbije za mesec dana kad budemo imali vladu, u odnosu na ovu vladu kojoj je istekao mandat, odnosno kada bi bila vlada u punom legitimitetu. Nema nikakve ni štete ni koristi. Ono od čega ima štete, to je što sve zavisi od jednog čoveka, a taj čovek niti može sve da postigne, niti može sve da zna. Bilo bi normalno da Srbija u ovoj situaciji odmah formira vladu, da ta vlada počne da radi punim kapacitetom, da donosi mere, da se te mere raspravljaju, da to ide u skupštinu, da se to brusi, da one mogu da budu odmerene i proračunate – navodi Lakićević.

Slično misli i Velebit.

-Odluke se ne donose na mestima na kojima bi zakonski trebalo da se donose, borbu sa koronom ne vode najstručniji ljudi, sve je toliko ispolitizovano da bi se pokazalo da je jedini čovek koji radi sve predsednik Republike. Mislim da se ovako pokazuje koliko drugo ništa nije bitno – rekao je Velebit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *