Stočarstvo Subvencije Tehnologije

But za slikanje ili ,,jedenje,,?

Uzgajivači svinja u Srbji kažu da je neminovno poskupljenje mesa u prodavnicama, jer raste otkupna cena svinja, a ponuda na domaćem tržištu je sve manja, jer se naglo zatvaraju farme svinja.

Zoran Milićević, vlasnik farme iz Žiče kod Kraljeva kaže da je cena tovnih svinja počela da raste i trenutno je oko 270 dinara po kilogramu, a da je dugo bila oko 180 dinara. Sugeriše da su trgovci mesecima imali najveću zaradu od svih učesnika u lancu proizvodnje, jer su kupovali po četiri puta nižoj ceni od one po kojoj su ga prodavali.

,, Meso sa buta su prodavali za oko 800 dinara po kilogramu, pa vi vidite gde je tu naša računica. Kada trgovci u prodavnicama potroše zalihe kupljenog mesa po 180-200 dinara po kilogramu moraće da podignu cene mesa u vitrinama, jer je porasla i otkupna cena. Uvozno meso ne može da zameni domaće, sveže, već se koristi samo za preradu, a uvozi se u smrznutom stanju,, – rekao je Milićević.

Dodao je da u Srbiji nema laboratorije koja može da utvrdi čime su hranjene svinje čije se meso uvozi u smrznutom stanju, pa je izvesno da je za njihovu ishranu korišćena i modifikovana soja koja je u Srbiji zabranjena.

,,Rast otkupnih cena tovljenika na domaćem tržištu, teško da može da zaustavi gašenje farmi jer su već napravljeni ozbiljni gubici u proizvodnji, a da bi se odgajila svinja potrebno je najmanje sedam-osam meseci, pa nije moguće brzo povećati proizvodnju kada otkupna cena poraste toliko da može da nadomesti troškove proizvodnje. Država je potpuno zanemarila uzgajivače svnja tokom dve sušne godine kada je hrana drastično poskupela. ,, kaže ovaj stočar

Farmeri su predlagali da se bar poveća subvencija po tovljeniku na domaće svinje u odnosu na uvozne, ali je Ministarstvo poljoprivrede ostalo nemo na te zahteve, pa ta stimulacija i dalje iznosi 1.000 dinara po tovljeniku, a 15.000 po krmači.

,,Sada uvozno prase od 25 kilograma košta 130 evra, što je 15.200 dinara, a domaće prase te kilaže košta oko 10.000 dinara i to govori koliko su motivisani domaći proizvođači da proizvode prasad. Zbog niske cene nisam prodao dvadesetak tovljenika, čekao sam da cena poraste i oni su sada prešli kilažu za prvu kategoriju mesa i ne mogu da se prodaju po trenutno najvišoj ceni na tržištu, a u međuvremenu su napravili trošak jer su morali da ih hrane, pa su te svinje „pojele same sebe. ,, nastavlja Milićević.

Cena tovljenika je samo oko Nove godine, bila porasla na 300 dinara po kilogramu, ali to nije moglo da pokrije gubitke koji su stvarani mesecima pre toga.

,,Nekada sam uzgajao 80 krmača, a sada imam 25. Svinje su se dugo prodavale u besecenje i farmeri ne mogu više da izdrže, pa je u okolini Kraljeva ugašeno dosta farmi,, – rekao je Milićević.

Njegov kolega, uzgajivač svinja iz Stapara kod Sombora Nenad Radin rekao je da je smanjio broj krmača sa 60 na 30 i razmišlja da li da još smanjuje.

,,Tenutno imam 150 prasadi i ne znam da ću ih uskoro sve prodati, a da ne ostavljam ni jedno za tov. Gubici po tovljeniku su prethodnih godinu-dve dana bili od 3.000 do 7.000 dinara, a da se ne uračuna rad, potrošena struja, amortizacija mašina koje su korišćene za proizvodnju hrane, lečenje…. Da bi minimalna cena tovljenika koja bi obezbeđivala rentabilnu proizvodnu trebalo da bude 300 dinara po kilogramu.,,kategoričan je Radin

Osvrnuo se i na mere selekcije, probleme i cenu koštanja na farmi i onu na rafu koju na krraju plate potrošači, dok stočari rade sa gubicima.

,, Vidite zemunski i novosadski Institut nemaju iste kriterijume prilikom selekcije svinja. Mi kao poljoprivrednici iz Vojvodine jako smo nezadovoljni i to nezadovoljstvo smo mnogo puta iskazivali i upućivali predloge i Ministarstvu poljoprivrede još pre dve-tri godine. Moramo biti uporni, moramo delovati jedinstveno sa predlozima izlaziti pred ministarstvo, jer nam je proizvodnja neodrživa a problem jako veliki. Da bi proizvodnja bila moguća nama svinjarima kilogram svinja bi tebao da bude oko 2,5 eura, prasetina kao u Evropi 4 evra. Kada je u pitanju govedarstvo, sramota je za mlekarstvo da litar kisele bude duplo skupli od litre mleka! To je van svake pameti ako znamo koliko svi ti kilogrami i litri koštaju u prodavnicama !,, ističe Nenad Radin, uzgajivač svinja iz Stapara kraj Sombora

Ni brojke nam ne idu u prilog. Naime, Republički zavod za statistiku saopštio je pre nekoliko dana da je broj svinja od 1. decembra 2021. godine do 1. decembra 2022. godine smanjen 6,9%. Upućeniji kažu da je taj broj još veći. U svakom slučaju statističku grešku je moguće ispraviti, ovu realnu na farmama teško. Oni koji stave katanac na objekte za tov starom poslu se vraćaju.

Sa druge strane ovih dana stižu informacije da su neke države zaštitile proizvodnju određenim merama pa naglog skoka cena nije bilo u toj meri, čak pojedine namirnice beleže i pad. Naravno mi smo uvek bili mimo ,, sveta,, pa zašto bi i sada kvarili tradiciju. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *