BEZ INTERVENCIJE DRŽAVE TOVNO GOVEDARSTVO BIĆE UGUŠENO

24. jul 2020.

Ovih dana više udruženja stočara uputilo je preporuke najodgovornijim rukovodiocima u zemlji i državnoj administraciji da se pod hitno pozabave sagledavanjem problema u tovnom govedarstvu, koje izuzetno kvalitetno pomaže Vlada izdvajanjem podsticaja i bespovratnog novca za nabavku kvalitetnih priplodnih grla.

Sve muke, kako kažu stočari, započele su obustavom izvoza junećeg mesa u Tursku,  a sve nade za boljitak su izgubljene, jer se nije proširio izvoz u Kinu, Italiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Rusku Federaciju.

Naši stočari, kažu u Agrarnoj komori poljoprivrednih proizvođača Srbije, svake godine imaju za inostrana tržišta najmanje 250.000 različitih kategorija goveda. Oni tvrde da nisu krivci što se u Srbiji troši svega 4 kg junećeg mesa po glavi stamnovnika,  a to meso se najčešće nudi u mesarama po ceni koja donosi zaradu klaničarima, jer nabavljaju vrlo jeftino kvalitetnu junad. Ovih dana nakupci su nudili izuzetno niske cene 1,2 evra za kg žive junadi rase holštajn, a za kvalitetnija tovna grla 1,6-1,8 evra/kg. Pojedini klaničari isplatu za preuzetu junad obezbeđuju tek za 30-60 dana.

Među stočarima vlada velika zabrinutost i neizvesnost i jedini oslonac vide u intervenciji države putem Robnih rezervi, bilo da je reč za otkup uz dinarsko plaćanje ili u razmeni za merkantilni kukuruz roda 2019.

U Agrarnoj komori su procenili da pre svih o situaciji u tovnom govedarstvu treba da upoznaju ministra finansija Sinišu Maloga, pa su ovom članu Vlade uputili i opširno pismo u kom se navode i niz detalja vezanih za tovno govedarstvo u Srbiji.

„Ubeđeni smo da imate saznanje da na tržištu imamo veliku ponudu utovljene junadi za klanice, kao i da je potpuni zastoj što se tiče otkupa. Po našim podacima trenutno na raspolganju imamo preko 12.000 utovljenih junadi preko 400 kilograma, te bi Vas najljubaznije molili kako biste se uključili u rešavanje problema farmera i izdvojili iz budžetskih rezervi namenski  500 miliona dinara u svrhu zanavljanja zaliha kukuruza u  Robnim  rezervama. Smatramo da bi Republičke robne rezerve mogle intervenisati i otkupiti deo od oko 3.000 junadi i koliko toliko pomoći farmerima u nedostatku izvoza.

Po našem saznanju u Robnim rezervama na lageru postoji oko 30.000 tona kukuruza, te smatramo da uz Vašu podršku u ovim teškim momentima stanje na tržištu bi se primirilo, a farmeri ne bi bili u poziciji da ih nakupci ucenjuju da prodaju utovljenu junad u bescenje, odnosno ne bi bili prepušteni delovanju crnog tržišta.

Nadamo se da će se situacija izbistriti i da bi trebao da krene izvoz u pravcu Egipta, Libije, Tunisa i Alžira uz aktivnije učešće ostalih članova Vlade, pa bi ovaj potez bio u svakom pogledu opravdan.

Mi takođe predlažemo da se postave pravila da prednost u interventnom otkupu imaju farmeri koji do sada nisu učestvovali u otkupu ili pak oni koji su do sada učestvovali samo jednom, iz razloga da tim potezom bude obuhvaćen što veći broj farmera i izbegle eventualne manipulacije.

Stavljamo Vam do znanja da smo se obraćali i Ministru poljoprivrede i predočili mu problem, napominjem da samo u južnom Banatu imamo evidenciju da imamo preko 600 utovljenih junadi, a da je situacija slična na svim terenima. Sigurni smo da ste odgovorni i očekujemo Vašu pomoć u rešavanju ovog problema kako bi se zaštitio domaći proizvođač i time podstakao novi ciklus u proizvodnji mesa. Znamo da je Vama jasno koliko je Republici Srbiji značilo to što u ovim kriznim vremenima u borbi sa KOVIDOM 19 nismo zavisili ni od koga po pitanju hrane. Takođe skrećemo pažnju da bi ovom intervencijom podstakli i potrošnju i deo uloženih sredstava bi se ekspresno vratio kroz porez na dodatnu vrednost.

Ako smatrate za potrebno mi bismo za rešavanje ovog problema pokušali da prezentujemo naše predloge Premijerki gosp. Brnabić i predsedniku gospodinu Aleksandru Vučiću kako bi se i oni uključili i dali svoj doprinos” – kaže se u pismu koje potpisao Nenad Manić, predsednik AKPPS.

Udruženje „Agroprofit” nastavlja konsultacije o merama za prevazilaženje teškoća u tovnom govedarstvu– Iako je juče Udruženje „Agroprofit”, u čijem sastavu je Proizvodna grupa odgajivača tovnih rasa,  najavilo da će objaviti predlog mera za prevazilaženje teškoća u tovnom govedarstvu, to se nije dogodilo. Kako smo saznali, Udruženje nastavlja konsultacije o merama sa kojima će upoznati Vladu i nadležno ministarstvo, a glavni oslonac je na pronalaženju kupaca u inostranstvu i usklađivanje administrativnih propisa za izvoz. Danas smo saznali u Udruženju da je za razmenu junadi za merkantilni kukuruz na listi Proizvodne grupe oko 1.000 grla i da će Udruženje najverovatnije do srede uspeti da kompletira predlog mera. Kako smo nezvanično saznali, postoji mogućnost da izvoz junadi iz Srbije preuzme jedna inostrana kompanija, a obaviće se i razgovor sa kineskim partnerima o tome zbog čega su otkazali kupovinu junadi u Srbiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *