Banatski poljoprivrednici podržavaju proteste i traže 400 evra po haktaru

Udruženje poljoprivrednika “Pančevački ratari”, Asocijacija “Agrarni forum” Pančevo i Udruženje “Građanska neposlušnost” Dolovo, izdali su zajedničko saopštenje u kojem su naveli da potpuno podržavaju protese poljoprivrednika.

Oni navode da su u otvorenom pismu pismu od 09.oktobra 2023.godine u vreme kada se usvajao budžet Repunlike Srbije i tražili da se agrarni budžet poveća na 10% budžeta Srbije kako bi se svim poljoprivrednicima isplatilo 400 evra po hektaru.

– Naša država i Vlada Srbije su glavni krivci za blokadu našeg tržišta, jer su u uslovima tržišne ekonomije zabranili izvoz naših žitarica i uljarica i time grubo narušili funkcionisanje našeg tržišta i izvoza. Mi koji se bavimo tržišno-izvoznom proizvodnjom smo potpuno blokirani od strane naše države, došli smo do toga da više ne možemo da obnavljamo poljoprivrednu proizvodnju, jer smo zaduženi do guše i više ne možemo da podižemo kredite, a svežeg novca nemamo. Ne znamo ni kako ćemo uopšte preživeti ?, pitaju se potpisnici saopštenja.

Poljoprivrednici iz ovih udruženja traže sledeće:

  • Država mora hitno da zabrani uvoz ukrajinskih žitarica i uljarica, kao što su uradili Mađarska, Poljska i Slovačka.
  • Podržavamo podizanje subvencija na 35.000,00 dinara, iako smatramo i dalje da samo 400 evra po hektaru može da nas spase, kao što je u našem okruženju u članicama EU.
  • Sve zemlje našeg okruženja imaju jeftiniji evro dizel za poljoprivredu, stoga treba u potpunosti ukinuti akcize i PDV za poljoprivrednike.
  • Tražimo da Vlada Srbije i uljare doplate za suncokret još 20 dinara uz akontnu cenu od 37-40 dinara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *