Bajer postigao nagodbu: Roundup na tržištu bez upozorenja o štetnosti

26. juna 2020.

Bajer (Bayer AG), nemački farmaceutski gigant, postigao je sudsku nagodbu vrednu oko deset milijardi dolara u slučaju njihovog herbicida koji navodno izaziva rak, prenosi Handelsblatt. 

Nagodba se  tiče od 50.000 do 85.000 tužbi, koliko se procenjuje da je do sada podneto, i deo je Bajerovog plana od deset milijardi dolara da okonča skupu pravnu bitku, koju je kompanija nasledila kada je 2018. godine kupila Monsanto za 63 milijarde dolara.

Nagodbe su osmišljene tako da zaustave tvrdnje da je herbicid „Roundup“, čiji je aktivni sastojak glifosat, kod nekih korisnika izazvao limfom.

Kompanija negira da Roundup ili glifosat uzrokuju rak, stav koji je podržala američka Agencija za zaštitu životne sredine.

Ipak, nakon što su Bajerovi sudski gubici podstakli nalet novih tužbi, investitori poput Elliott Management Corp pozvali su kompaniju da traži sveobuhvatno rešenje.

Akcije su opale za oko 40 odsto od sklapanja ugovora pre dve godine, čime je Bajer izgubio oko 39 milijardi dolara tržišne vrednosti.

Ranije ove nedelje, savezni apelacioni sud u Sjedinjenim Američkim Državama blokirao je zahtev Kalifornije da Bajer popularni herbicid označi sa upozorenjima da izaziva rak.

Prema uslovima nagodbe, Roundup će se i dalje prodavati u Americi za upotrebu u dvorištima i na farmama bez ikakvih sigurnosnih upozorenja.

Izvor: Nova ekonomija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *