Badnje veče ,, Čuvara tradicije,, u Samailima

U vreme Božića, treba da činimo samo dobro , darujmo jedni druge ljubavlju, pažnjom, malim darovima. To malo je radost za dušu i lek za srce. Tako kažu oni koji to čine a iz godine u godinu sve je više onih koji pomažu humanitarnu akciju podele paketića za svu decu u selu Samaila koju organizuje Udruženje žena ,,Sačuvajmo srpsku tradiciju,, . Već godinama unazad, ovo udruženje  na Badnji dan u porti seoske crkve deli paketiće. U ovom lepom i bogatom selu mladi mahom ostaju tako da se mogu pohvaliti brojem najmlađih stanovnika.

Selo Samaila kod Kraljeva ima 1.200 žitelja i školu koju pohađa oko 200 učenika. Selo bogato i puno dece, tako da je za Badnje veče porta u ovdašnjoj crkvi bila ispunjena dečijim žagorom i osmesima. Deca kažu da vole i poštuju običaje, naročito ove Božićne, razloga je više ali se svode na istu poruku.

,,Volim Božić jer se tada svi okupimo, cela porodica je tu braće, sestre,družimo se darujemo. Znam sve običaje, sada kada završimo paljenje badnjaka ovde u crkvi, čeka nas večera, lomljene česnice, mi deca pijučemo, daruju nas bombonama i malim poklonima. Želim svima da Božić uvek dočekaju srećni sa svojom porodicom. Hristos se rodi!,, kaže mala ali vrlo zrela Petra Sekulić

,,Od svih praznika najviše volim Božić. Znam sve jutros smo poranili, za Badnjak u šest smo krenuli. Kada ga unesemo u kuću baka i mama nas posipaju bombonama i orasima. Sada kada odemo kući pijukaćemo. Mi deca volima da se igramo u slami. Moji čekaju Božić a meni se ipak prispava ali ujutru ustajem rano da čekamo položajnika.,, dodaje Natalija Pavlović

Na verernju službu i ceo događaj koji je upotpunjen i podelom paketića, veselo nam prilaze i dve devojčice iz Čačka jedna je došla baki u posetu, druga ujaku. Kažu da je to već tradicija.

,, Svake godine, prelepo je. Uživamo. Naravno jutros rano smo isle u šumu po Badnjak, sada u crkvi, kada stignemo kući sve po redu. Radujemo se i česnici, naročito što sam izvukla novčić.,,pričaju Neda Skoković i Nikolina Nedeljković

Žene u selu vrlo aktivne, tako da su se organizovale kako bi se uključile u društvene tokove i same pokrenule neke akcije, jedna u nizu je upravo podela paketića za Badnji dan. 

“Cilj našeg udruženja je prvenstveno da očuvamo tu tradiciju kako su nekada ljudi živeli u našem mestu. Kako su živeli naši stari, da očuvamo stare zanate. Mi smo ovu akciju pokrenule i pre nego smo osnovale udruženje pre pet godina, jer volimo da nam se deca upoznaju, druže, da sačuvaju naše običaje. Samo na taj način ako im mi pokažemo sa voljom I ljubavlju,,kako,, znaće da cene naše tradicionalne vrednosti. “, kaže Jelena Sekulić, predsednica Udruženja “Sačuvajmo tradiciju”.

Žene Samaila su i odlične domaćice, tako da se često odazivaju manifestacijama ali I same su suorganizatori na nekima, posebno samailskoj ,,Gulašijadi,, koja se održava svakog prvog vikenda oktobra. Tada obavezno prikažu neki od običaja uz bogatu trpezu koja je uvek bogata i raznovrsna.

,,I ovoga puta smo sve bile aktivne, čak su nam u pakovanju paketića pomagale i naše mlade članice. Ja moram da se zahvalim svim ljudima, pojedincima, privrednicima i naravno našim lovcima iz sekcije Samaila koji su nam uvek najveća podrška u realizaciji svih događaja. Naše je zadovoljstvo posebno veliko što smo ove godine uspeli da podelimo 340 paketića za decu koja su večeras ovde iz našeg sela Samaila ali i Bukovice, Bapskog polha i Mrsaća.,, završava Jelena uz poruku da nam Božićni praznici donesu dobro zdravlje, sačuvaju porodicu, ostvare mir i blagostanje

Smisao Božićnog darivanja je sačuvati Božićnu radost, dobru volju među ljudima, smisao sopstvenom životu, ispunjenje, stvarajući nezaboravne trenutke za naša najmlađa i najvoljenija bića. Za sveštenika Milorada Sekulića ovo je poslednje Božićno bogosluženje i paljenje Badnjaka jer odlazi u zasluženu penziju. Kaže bilo je zadovoljstvo služiti parohijanima ovdašnjih sela.

,, Izuzetno sam ponosan na moje parohijane. Bilo je zadovoljstvo služiti ove časne ljude, udovoljiti njihovoj radosti ali i tugi. Bog je veliki oprašta i spaja. Moja najveća radost je videti vernike u ovolikom broju ali još veća kada nam se deca rađaju, kada oh ima sve više a u ovim selima ih ima, to je našin da sela žive.,, kaže sveštenik Milorad Sekulić

U crkvenoj porti veselo, dva velika kazana grejanog šumadijskog čaja i kuvanog vina podgreva dodatno veliki plamen.Počinje služba u hodu se mole i pale sveće, Veliko badnjak drvo se ,,pali,,Srećno Badnje veče! Lovačka sekcija Samaila za kraj poklanja nezaboravan vatromet u čast rađanja života!

  Božićna radost traje do Malog Božića,, Srpske Nove godine,, sa Hristos se rodi i Vaistinus se Rodi, pozdravlja se do Krstovdana 18. januara. Nije kasno da učinimo dobro delo, da darujemo.Osećaj da je nekome stalo nije u novcu, već u srcu a nama sitnice ispunjavaju život bili siromsi ili bogati! HRISTOS SE RODI! S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *