Aleksić: Hitno uvesti automatski sistem odbrane od grada

May 22, 2020

Potpredsednik Narodne stranke i narodni poslanik Miroslav Aleksić pozvao je Vladu Srbije da što pre na teritoriji cele Srbije uspostavi mrežu automatskih protivgradnih stanica sa daljinskim upravljanjem

”Grad je i ove godine naneo ogromnu štetu poljoprivrednicima, a Vlada Srbije i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ćute, što jasno pokazuje da ih taj problem ne zanima, jer su u kampanji za lažne izbore, najavljene za 21. jun. Umesto da uvede efikasan sistem protivgradne zaštite, vlast svake godine obećava da će nadoknaditi štetu, što se gotovo nikada nije dogodilo“, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Aleksić je naveo da je grad u župskom kraju potpuno uništio vinograde, a da „vlast zna da taj kraj naziva srpskom Toskanom“, ali ne čini ništa da zaštiti od elementarnih nepogoda taj region i druge poljoprivredne proizvođače u Srbiji, i dodao da je grad počinio veliku štetu i u Trsteniku i Sjenici.

”I ove godine smo čuli da nikada više novca nije uloženo i da imamo dovoljno protivgradnih raketa. Kada, međutim, imamo dovoljno raketa, nemamo strelce, pošto ih država plaća 4.000 dinara mesečno za dežurstvo od 24 sata, pa to niko neće da radi. Kada imamo i strelce, zakazuje sistem javljanja i zato nema blagovremenog dejstva. Svima je jasno da sistem ne funkcioniše, ali je očigledno da se Nedimović ne uključuje u rešavanje tog problema“, rekao je Aleksić, a prenosi Narodna stranka.

Aleksić je naveo da je grad u poslednje dve godine počinio štetu od šest milijardi dinara, a godišnje se u protivgradnu odbranu ulaže svega 600 miliona dinara, i dodao da vlast ne shvata da svaki dinar uložen u efikasnu zaštitu vraća 14 dinara.

”Poljoprivrednici u Srbiji svakog jutra gledaju u nebo i nadaju se da ih neće pogoditi grad, suša ili poplave. To je tako u državi u kojoj se ne vodi računa o poljoprivredi. Neophodno je izgraditi i kanale za navodnjavanje i odvodnjavanje, ili neka vlast kaže poljoprivrednicima da se sami snalaze“, dodao je Aleksić.

Aleksić je podsetio da od poljoprivrede živi milion i po ljudi u Srbiji i ona učestvuje sa 50 odsto u rastu ili padu bruto društvenog proizvoda (BDP), odnosno u kolebanju BDP-a.

Danas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *