Ako budemo jeli insekte umesto mesa smanjićemo zagađenje u poljoprivredi za 80 odsto

Finski stručnjaci su novom studijom pokazali da bi zamenom stočarskih proizvoda proteinima od insekata posledice poljoprivrede na globalno zagrevanje i zagađivanje vode i zemlje bile bi smanjene za 80 odsto.

Finski istraživači koristili su kompjuterske modele kako bi utvrdili optimalnu kombinaciju ishrane koja bi ispunjavala sve hranljive potrebe, a istovremeno što više umanjila uticaj na životnu sredinu, potrošnju vode i zagađivanje zemlje.

Došli su do zaključka da ukoliko bi ljudi u Evropi zamenili meso i mlečne proizvode sa drugim alternativnim izvorima hranljivih materija došlo do značajnog smanjenja negativnih uticaja na prirodu.

Osim toga, stručnjaci Univerziteta u Helsinikiju kažu da su vegeterijanci i vegani pokazali kakve sve zdravstvene i ekološke dobrobiti mogu da proisteknu od smanjene konzumacije mesa.

Ne samo da bi prelazak na „hranu budućnosti“, poput insekata i proteina iz gljiva, mogao da podmiri potrebe već bi doprineo boljem unosu esencijalnih hranljivih materija.

„Hrana budućnosti“ je takođe mnogo efikasnija za uzgajanje, odnosno troši manje vode i zauzima manje prostora.

„Globalni sistem proizvodnje hrane suočava se sa obezbeđivanjem zdrave i adekvatne ishrane kroz što održivije načine, što je umnogome pogoršano klimatskim promenama i povećanom potražnjom za proteinima od strane sve veće svetske populacije“, navode finski stručnjaci.

Zamenom hrane koja dolazi od stočarstva sa novim izvorima hranljivih materija negativni uticaj na životnu sredinu bio bi smanjen za 80 odsto, a istovremeno bi bile ispunjene sve ljudske potrebe. Izvor: RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *