Akcija suzbijanja krpelja

Iz Odeljenja za inspekcijske poslove Odseka za zaštitu životne sredine u Kraljevu stiglo je obaveštenje da je na teritoriji grada Kraljeva u toku prva faza suzbijanja krpelja.

Programom suzbijanja krpelja predviđen je tretman 10. maja od 10.00 do 15.00 časova na parkovskim površinama, i to:

– park Pljakin šanac

– park kod Doma društvenih organizacija

– park kod Gospodar Vasinog konaka

– park u Ulici Čibukovački partizani

– park kod Spomenika otpora i pobede

U tom periodu građani ne bi trebalo da provode vreme na ovim parkovskim površinama, ni da izvode kućne ljubimce, a neophodno je i da pčelari zaštite svoja društva.

Suzbijanje krpelja na teritoriji grada Kraljeva sprovodi se sistemski u cilju smanjenja njihovog broja radi zaštite stanovništva, obezbeđenja uslova za rad i odmor građana i unapređenje turizma.

Krpelji, sitni paukoliki paraziti koji se hrane krvlju domaćina, mogu se naći svuda u prirodi: u drveću, visokoj travi, žbunju, kao i u nagomilanom lišću.

Ujedaju i ljude, i životinje i poznati su kao izazivači i prenosnici mnogih bolesti, ali – dobra vest je da nisu svi krpelji zaraženi u momentu ujeda, niti je svaka bolest koju prenose – opasna po zdravlje čoveka. Najpoznatija bolest koju krpelji prenose je Lajmska bolest.

Građani u vreme hemijskog tretmana ne bi trebalo da provode vreme u pet kraljevačkih parkova u kojima će površine biti tretirane, niti da izvode kućne ljubimce, a neophodno je i da pčelari zaštite svoja društva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *