U Evropskoj uniji je povećana stopa prekoračenja dozvoljene količine ostataka pesticida u hrani, saopštila je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA), ali je ocenila da je „malo verovatno“ da testirani prehrambeni proizvodi „predstavljaju zabrinutost za zdravlje potrošača“.
Od 91.015 uzoraka hrane, 95,5% je bilo u okviru zakonom dozvoljenog nivoa koncentracije ostataka pesticida u hrani. U 4,5% uzoraka prekoračen je maksimalni nivo ostataka pesticida (MRL), ali je u delu tih uzoraka uzeta u obzir greška u merenju.
Stopa prekoračenja MRL je, ipak, povećana sa 4,1% 2017. godine na 4,5% 2018, navodi se u godišnjem izveštaju EFSA.
Izveštaj je zasnovan na analizi podataka zvaničnih nacionalih kontrolnih aktivnosti u državama članicama EU, Islandu i Norveškoj.
U malo više od polovine analizirane hrane (52,2%) nisu detektovani ostaci pesticida. U 47,8% uzoraka nadjeno je jedan ili više pesticida, a u 29,1% ostaci više pesticida, što je za gotovo 2% više nego 2017. godine.
Neke vrste voća i povrća sadržale su više tragova pesticida od drugih.
Na primer, više od 75% ribizli i borovnica i više od 65% grožđa, jagoda, trešanja i krušaka sadržalo je ostatke dva ili više pesticida, a u jednom uzorku godži bobica iz Kine nađeni su ostaci 29 različitih pesticida.
Od 2015. do 2018. godine udeo uzoraka u kojima je prekoračen MRL povećan je na primer u bananama, paprici, plavom patlidžanu i groždju, ali je opao u brokoliju, devičanskom maslinovom ulju i kokošijim jajima.
Generalna direktorka Evropskog udruženja za zaštitu useva Žeraldin Kutas izjavila je za briselski Euraktiv da izveštaj EFSA „još jednom potvrdjuje da je snabdevanje hranom u Evropi medju najbezbednijim na svetu“.
Medjutim, mreža oganizacija za delovanje protiv pesticida PAN Evropa saopštila je da izveštaj pokazuje da su ljudi izloženi delovanju mešavine pesticida i da jedna trećina hrane u Evropi sadrži ostatke dva ili više pesticida. Ta organizacija je pozvala evropske vlasti da procene uticaj tih mešavina pesticida na zdravlje ljudi, a ne da rade bezbednosne procene kao da su ljudi izloženi jednom pesticidu. Time bi bio smanjen nivo ostataka pesticida u hrani koji se smatra bezbednim.
EFSA je u izveštaju iznela i niz preporuka kako bi povećala efikasnost evropskih sistema za kontrolu hrane.
Jedna od njih tiče se nekoliko pesticida čije korišćenje nije odobreno u EU, a čiji su ostaci više puta nadjeni u nasumičnim uzorcima hrane proizvedene u EU, i to u količini većoj od dozvoljene. Neki od tih pesticida su ometoat i hlorfenapir, a EFSA je preporučila članicama EU da istraže razloge toga i preduzmu adekvatne mere.
Izvor: EURACTIV.com