Berba grožđa u Srbiji je počela, a ove godine vremenski uslovi i izazovi u klimatskim promenama nisu smetali raznim sortama, o čemu svedoče i vojvođanski vinogradi, na kojima se nazire kvalitetan rod.
Kako kažu stručnjaci u vinogradarstvu, ova godina obećava bolju berbu, nego prethodna.
Leto je donelo smenu sunca i kiše, što je dosta uticalo na to da se mnogi uzgajivači grožđa slože da je ovo vinogradarska godina. Prema rečima vinogradara, idealni parametri zrelosti grožđa za berbu su: sadržaj šećera oko 22 odsto, pH vrednost preko tri i ukupna kiselost između 5 i 6 grama po litru. No, manje znanja zastupljeno je o organskoj proizvodnji grožđa.
Srbija je prošle godine proizvela 130.000 tona grožđa sa prosečnim prinosom od osam tona po hektaru. Za mnoge vinogradare ova godina donosi još bolje izglede i kvalitetnije plodove. Do sredine oktobra miris vinove loze, pozvaće mnoge na dobro poznate manifestacije, poput Grožđebala u Sremskim Karlovcima, gde će se narednog meseca degustirati najfinija vina i sočna grožđa.