,,OKTOBAR NA PČELINJAKU,, za POČETNIKE

Mesec oktobar zna da bude i nepredvidiv, karakterišu ga osetni padovi temperature u odnosu na septembar pogotovo noćne koje su u proseku 10-12 stepeni. Znaju i da se produže lepi dani pogotovo prva polovina meseca (Miholjsko leto).

Pčele nepogrešivo bolje od svakog meteorologa osećaju te promene u prirodi pa svoj način života maksimalno prilagođavaju svim tim promenama. Sa dopunom hrane i dovoljnim brojem zimskih pčela trebali smo se osigurati u avgustu i prvoj polovini septembra, jer ako smo to tada propustili u oktobru koji je nepredvidiv sve je to upitno.

Prošla jesen je bila povoljna ,gde su cvetanje astera i povoljni meteo uslovi omogućili da pčele izvrše popunu zaliha , a sa druge strane količine hrane su se konstantno više i trošile zbog blage zime.

Prihranu u mesecu oktobru treba izbegavata jer takve operacije sada mogu biti samo kontraproduktivne.

Nije kasno za spašavanje slabih zajednice zdravih koje nemaju dovoljne količene hrane i pčela spajanjem sa jačim,svako drugo rešenje bi bilo nerealno. Ko to nije odradio ostaje mu samo da izvuče pouke, i plaćena škola za sledeću sezonu, da iste greške ne ponovi.

Pčele u ovom mesecu se što manje uznemiravaju, a svakim otvaranjem košnica remeti im se mir koji im je sada i u narednom periodu najpotrebniji, svako ometanje dovodi do njihovog kretanja a samim tim narušavanje mikro klime, i veće potrošnje hrane u košnici.

Od radova koji se izdvajaju je sredivanje pčelinjaka odnosno odstranjivanje suve trave ,lišća,čišćenje terena, kontrola postolja na kojima nam se nalaze košnice, nivelacija košnica (blagi pad prema letu, posebno se odnosi na košnice sa punim podnjačama, kako bi eventualnom prodoru vode mogla brže da izađe iz košnice).

Ko još nije odradio neka postavi regulatore leta – češljeve, kao i redovna kontrola mamaca protiv osa i stršljenova. Pogotovu ose će biti aktivne u ovom mesecu i koristiće svaku priliku sa nižom temperaturom kada nema pčela na letu da pokušaju sa pljačkom istih. Obezbedimo i dobru ventilaciju košnica , leta ne smeju biti suviše zatvorena jer je vazduh važan za uspešno prezimljavanje pčela.

Zadnje tri sezone od kako koristim ram hranilice praktikujem da zbegove u ovom mesecu odlažem u magacin (iste koristim samo pri selidbi), na satonoše je obavezna najlonska folija iznad koje je stiropor od 2 cm u krovu košnice.

Naravno ako smo na vreme krenuli tretmane protiv varoe smo skoro završili.

U drugoj polovini meseca oktobra matice će skroz smanjiti a neke i prestati sa zaleganjem, i tada treba iskoristiti neko od kontrolnih sredstava za zadimljavanje da se proveri količina varoe kako bi se završni tretman sa oksalnom kiselinom odradio krajem novembra, početkom decembra u zavisnosti od vremenskih uslova. S.C. / saveti pčelara Gorana Zdravkovića

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *