Afrička kuga svinja u selima oko Valjeva

Zarazna bolest svinja “afrička kuga“ širi se u selima kod Valjeva i Mionice. Po podacima Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, trenutno je potvrđena kod domaćih svinja u 17 gazdinstava, u valjevskim selima Lukavac, Dupljaj, Beomužević, Kozličić i Osladić, kao i na području Mionice – sela Brežđe i Paštrić.

Pomenuta mesta na osnovu rešenja koja je donela Uprava za veterinu proglašena su zaraženim područjima, kao i sva sela koja se nalaze u poluprečniku od najmanje tri kilometra od žarišta zaraze. Istovremeno, proglašene su i ugrožene teritorije u poluprečniku od najmanje 10 kilometara od žarišta zaraze.

U Upravi za veterinu navode i da sumnja na pojavu afričke kuge svinja postoji i u selu Klanica kod Valjeva, te da je 11. juna uzet uzorak i poslat na analizu u Veterinarski institut u Šapcu. Na području Kolubarskog okruga bolest nije utvrđena kod divljih svinja.

Na poljoprivrednim gazdinstvima gde je potvrđeno prisustvo zaraze, eutanazirane su sve svinje, dok je na zaraženim i ugroženim područjima zabranjeno premeštanje i prevoz svinja, sajmovi i izložbe životinja, prodaja hrane životinjskog porekla, kao i rad stočnih pijaca.

Iz Uprave za veterinu poručuju da se preduzimaju sve zakonom propisane mere kako bi se širenje bolesti sprečilo i bolest zaustavila. Naročitu pažnju skreću držaocima svinja da se moraju uspostaviti i održavati sve radnje koje predstavljaju biosigurnosne mere usmerene ka sprečavanju nastanka i širenja afričke kuge svinja.

Štete nastale uginućem ili ubijanjem svinja usled dijagnostikovanja i potvrde prisustva ove zarazne bolesti biće isplaćene u skladu sa zakonskim odredbama, navode u nadležnom ministarstvu.

Početkom ove godine, ovom izuzetno zaraznom bolešću od koje nema leka i ne postoji vakcina, a prenosi se izuzetno lako, bile su zaražene domaće svinje u selu Popadić kod Mionice i ljiškom selu Babajić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *