(Foto: Youtube screenshot)
Možete li da zamislite da jedete meso bez griže savesti,
znajući da nijedna životinja ne mora da umre da biste vi jeli? Ova mašta će
uskoro postati stvarnost zahvaljujući uzgojenom mesu. Ovo meso se proizvodi
“in vitro” uzgojem životinjskih ćelija, čime se zaustavlja klanje
životinja, piše portal Leakshare.
To je oblik celularne poljoprivrede. “In vitro” kultivacija mišićnih
vlakana počela je još sedamdesetih godina. Međutim, tek nedavno je tehnologija
toliko napredovala da uskoro neće biti potrebno da životinje umru kako bi ljudi
mogli da jedu meso.
Tokom istraživanja sprovedenog u SAD u 2017. godini, rezultati su pokazali da
otprilike polovini ispitanika ne bi smetalo da kupuje kultivisano meso, ako je
kvalitet isti kao i kvalitet redovnog mesa. Kultivisano meso je takođe veoma
popularno među poznatim ličnostima, koje su uložile mnogo novca u istraživanje,
kao što su Bil Gejts (Bill Gates) i Ričard Brenson (Richard Branson).
Kultivisano meso ima mnoge prednosti, a to što štedi život životinja samo je
jedna od njih. Hraniti celu životinju da bismo dobili deo njenog tela je
izuzetno neefikasan proces. Ove metode nisu održive na dugi rok, s obzirom na
rastuću populaciju.
Uzgoj kultivisanog mesa izgleda nerealno za mala poljoprivredna gazdinstva i firme, pa se pretpostavlja da će to prvenstveno ostati u rukama velikih korporacija i to nakon 2021. godine.
I dalje se usavršava proizvodnja kultivisanog mesa, pa se može očekivati da će kvalitet biti bolji, a razlika između ove vrste mesa i običnog mesa će biti zanemariva. Zagovornici ovog načina proizvodnje ne vide nikakvu prepreku u uzgoju mesa koje se prodaje na tržištu odmah pored redovnog mesa i smatraju da svaki potrošač može da odluči koje meso želi da kupi. Ekapija