Povrtarstvo Vesti

Zbog kiše loši prinosi paprike ajvarke na otvorenom, berba kasni

25 avgust 2020

U leskovačkom kraju počela je berba prvog roda crvene paprike koja se koristi za pripremu ajvara, a koja je uzgajana u plastenicima. Poljoprivrednici kažu da su zadovoljni kvalitetom i rodom, ali da problema imaju sa zasadima na otvorenom koji su uništeni zbog kiše. Da će ove godine biti loši prinosi potvrđuju i u Poljoprivrednoj stručnoj službi Leskovca, a očekuju da cene budu i duplo veće u odnosu na prošlu godinu.

Dobar rod paprike za ajvar ove godine imaju poljoprivrednici koji je uzgajaju pod plastenicima, što je svega 20 % od ukupne površine pod paprikom. Berba je već počela, a kako kažu poljoprivrednici, očekuju dobru prodaju. Ipak, da neće biti velike zarade od paprike za ajvar, dodaju, jer su zasadi na otvorenom oštećeni zbog velikih padavina u avgustu.

Da će paprike za ajvar ove godine biti znatno manje, kaže Jelena Stojiljković iz Poljoprivredne stručne službe Leskovca. Prema njenim rečima, kiša je doprinela smanjenju roda, a očekuju se da cena bude znatno veća, jer je potražnja velika, a proizvoda neće biti dovoljno.

-U plastenicima je dobar rod i to je nekih 20 % od ukupnih površina koje su pod zasadom paprike ajvarke. Što se tiče površina na otvorenom tu je zaista loše ove godine. Klimatske prilike nisu odgovarale, bilo je dosta kiše, grada, tako da će ove godine biti loši prinosi i doći će do velikog smanjenja roda rekla je Stojiljkovićava za Južne vesti i dodaje da će cena ove godine biti veća, a pretpostavka je da će se kretati od 100 do 120 dinara za kilogram kada krene priprema zimnice.

Pod zasadima paprike je u leskovačkom kraju 2.100 hektara, a oko trećina je paprika ajvarka. Godišnje se otprilike proizvede oko 60.000 tona, a deo je prethodnih godina izvožen za Crnu Goru i Hrvatsku. Poljoprivrednici kažu da ove godine verovatno neće biti mnogo paprike za izvoz.