Agroekologija Vesti

Zbog degradacije zemljišta američki ratari godišnje gube pola milijarde dolara

petak, 15. januara 2021.

Plodnost zemljišta se gubi,  a naučnici su po prvi put izračunali koliko ovaj gubitak košta farmere, piše Forbs.

Degradacija plodnog zemljišta postala je jedan od najvećih problema sa kmojima se poljoprivreda suočava poslednjih godina. Najveći uzročnici gubljenja plodnosti zemljišta su postupci koji dovode do salinizacije, acidifikacije i erozije površinskog sloja zemljišta zbog čega se gube azot i fosfor.

Prema istraživanjima državnog Univerziteta u Ajovi problem je u nekm mestima toliki da zemljište ne može više da se obrađuje i mora se napustiti. Značajan je i negativan uticaj erozije zemljišta na kvalite vode.

Nova studija koju je uradio Univerzitet u Koloradu kaže da degradacija zemljišta farmere koji proizvode kukuruz može da košta pola milijarde dolara godišnje. Porast troškova se naročito odnosi na povećanu upotrebu mineralnih đubriva. Ut rđeno je, naime , da trećina đubriva koja se upotrebe na poljima kukuruza predstavlja kompenzaciju za ono što je uništeno erozijom.

SAD su jedan od najvećih svetskih proizvođača kukuruza, a godišnja proizvodnja u ovoj zemlji vredi 14.5 milijardi dolara. Takođe, SAD su jedan od najvećih potrošača veštačkih đubriva, posebno onih na bazi azota i fosfora kojima se povećava prinos kukuruza po jedinici površine. S.K

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *