Drugi pišu Subvencije Tehnologije Vesti

ZBOG ČEGA PROZIVKA PRIVREDNE KOMORE?

Novi Sad, 5. jun 2019.

Poznato je da registrovana poljoprivredna gazdinstva, iako su najveći proizvođači hrane, nisu članovi privrednog komorskog sistema iskazanog u organizaciji Privredne komore Srbije. Međutim, Unija poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice upravo u postojećoj komori vidi razloge za niz nerešenih pitanja u agraru, rekao je za „AgroServis plus” Zlatan Đurić, predsednik Unije i naglasio da o tome oni više neće ćutati, a svoju agrarnu komoru nemaju. Ovih dana su predsedniku Privredne komore Marku Čadežu uputili pismo koje prenosimo u celini.

***

 „Gospodine predsedniče PKS, u ime Unije PP obraćamo vam se ovim zahtevom da se hitno oglasite i sprečite dalje širenje neistina povodom blokade izvoza mesa iz četiri srpske kompanije u Rusiju. Neistine su na RTS-u izneli predstavnici PKS, čiji ste vi predsednik, tačnije Zoran Matijević i Veljko Jovanović.

Neistine kojima dotični obmanjuju javnost su:

1. Da nemamo dovoljno svinja ni za sopstvene potrebe, a kamoli za izvoz – su glupost koju su rekli vaši saradnici.  Zna se da imamo svake godine u rasponu 1 do 1,5 milion tovljenika viška, mimo naših potreba. Ako se na to doda i nekontrolisani uvoz separisanog mesa, onda i ne čudi što Robne rezerve moraju skoro  svake godine da intervenišu na tržištu zbog viškova tovljenika.

2. Minimiziranje i nipodaštavanje preliminarnog izveštaja o izvršenoj inspekciji stručnjaka Evroazijske ekonomske unije (EAEU) – kao da se tu radi o nakakvim bezazlenim tehničkim detaljima, koje će oni brzo rešiti su najveća neistina koju su izneli. Da bi se stvari dovele u red trebaće 3 do 4 godine, uz stručnjake koji znaju da rade svoj posao. Koliko je po našu privredu, naročito stočarstvo i potrošače, katastrofalan i poražavajući izveštaj EAEU saznaće šira i stručna javnost, pošto ćemo danas izveštaj EAEU dostaviti svim medijima. Šta posle ovoga mogu očekivati naši stočari, a šta potrošači i koliko nam je ugrožena zdravstvena bezbednost nacije???

3. Da srpski izvoznici mesa imaju iskustva i da će prevazići probleme – su još jedna neistina koju su izneli. Istina je da imaju iskustva u neuspelim podmetanjima i prevarama. Pored ove četiri mesne industrije “Big-bul” , “Matijević” ,”Zlatiborac” ,”Karneks”  pod zabranom EAEU su još  “Đurđević” (od 2017 god.)  i “Mitros” (od 2018 god.). Takođe i izvoz junećeg mesa u Tursku je propao sve zbog reeksporta, podmetanja, prevara, nesposobnosti i nekompetetnosti službi za kontrolu i monintoring da sprovedu posao do kraja. Zato i ne čudi što su u međunarodnim trgovinskim krugovima naši izvoznici mesa dobili status prevaranata, koje predstavlja PKS i uz čije su zalaganje neki postali nosioci oznake “Srpski kvalitet”. 

4. Povrh svega, u medijima šire neistine da cenu mesa i mesnih prerađevina moraju podići za 40% – što je neviđen bezobrazluk, jer znaju da su cenu mesa pre godinu i više dana formirali na bazi cene živih tovljenika od 200din/kg, a seljacima ih plaćaju 130 do 160 din/kg. Ako se to desi, biće to zločin prema potrošačima.

Mi nismo članovi komorskog sistema, ali iz svega gore ukratko iznetog od vas zahtevamo da se oglasite i sprečite dalje širenje neistina od vaših podređenih iz PKS, a mi ćemo o svemu obavestiti i Predsednika Republike Srbije gospodina Aleksandra Vučića!”

Ova Unija poljoprivrednika ima svoje ogranke u skoro 20 opština u Srbiji, a među članovima najviše je stočara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *