Tehnologije Uncategorized Vesti

Završen prvi online Međunarodni poljoprivredni sajam-virtuelni korak u budućnost

23 decembar 2020

Prvi virtuelni Međunarodni poljorivredni sajam je ušao u istoriju sa 205 izlagača, iz 8 zemalja (Češke, Holandije, Hrvatske, Italije, Turske, Španije, Mađarske i Srbije), među njima su i odgajivači i “Najbolji u 2020”. Sajam je videlo 73.000 posetilaca, Održano je 312 B2B sastanaka i 48 stručnih skupova koje je pratilo oko 9000 gledalaca.

Zemlja partner Međunarodnog poljoprivrednog sajma je bila Češka Republika, Generalni sponzor Generali Osiguranje Srbija, Zlatni sponzor Al Dahra. Online izdanje najznačajnijeg agrobiznis događaja u ovom delu Evrope podržali su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinska vlada sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Grad Novi Sad.Svaki pionirski poduhvat nosi i određene nepoznanice i poteškoće te je tako i prvi virtuelni Poljoprivredni sajam počeo uz probleme na globalnom nivou – padove internet i korisničkih servisa, ali i probleme domaćih provajdera, zbog kojih je pristup Sajmu bio otežan korisnicima tih usluga, a izlagačima onemogućeno adekvatno predstavaljanje.

Upravo zbog toga Novosadski sajam je doneo odluku da se Sajam ne završi 18. decembra, kako je prvobitno planirano. Priredba je, sa kongresnim segmentom – svim online stručnim i poslovnim događajima, produžena do 23. decembra, do kada su konferencije, vebinari, promocije i prezentacije održavani uživo. Posle tog datuma, a do 14. marta naredne godine, svi događaji ostaju vidljivi za odloženo gledanje. Istovremeno su na platformi dostupni i ostali sadržaji – svi izlagači, kontakti, višestruka pretraga izlagača, pregled proizvoda i usluga, robne grupe koje se očekuju i u tradicionalnom izdanju Poljoprivrednog sajma, mogućnosti za lakše uspostavljanje kontakata i komunikaciju sa izlagačima… Na platformi su i dalje registrovani posetioci, kojima mogu da se pridruže svi koji se bave poljoprivredom ili to tek nameravaju. Datum, 14. mart, nije slučajno izabran. Na taj dan 1931. godine, počeo je Prvi međunarodni poljoprivredni sajam u istoriji najstarije sajamske kuće u regionu, navodi se između ostalog u saopštenju Novosadskog sajma.

Sa željom da se sledeće godine Međunarodni poljoprivredni sajam organizuje u do sada prepoznatljivom formatu, većina izlagača očekuje konkretnije kontakte u narednim danima i u periodu posle Novogodišnjih praznika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *