Drugi pišu Vesti

Zašto je na KiM zabranjen uvoz ulja iz Srbije?

Saopštenje ministarstva industrije i trgovine privremenih prištinskih institucija da je od petka zabranjena prodaja jestivog ulja proizvedenog u centralnom delu Srbije, srpski i albanski ekonomski stručnjaci različito tumače.

Agim Šahini, predsednik asocijacije privrednika tzv. Kosova rekao je za Tanjug da nije reč o zabrani, već da je ulje povučeno sa tržišta sa rokom od 15 dana, zbog toga što je agencija koja vodi metrologiju i merenje jestivog ulja, utvrdila da se proizvod ne ispunjava kriterijum prosečne količine, odnosno da je na merenju utvrđeno da ga je bilo manje nego što piše na deklaraciji.

– To znači da se ne radi o svim proizvodima koji dolaze iz Srbije, svim uljima, nego o jednoj određenoj količini i jednog proizvođača koji, da li je to namerno napravio ili je pogrešio, to treba proizvođač da se izjasni, jer tu nije kriv niti uvoznik, trgovac, niti potrošač – kazao je Šahini.

Sa druge strane, predsednik Asocijacije privrednika Gračanice Saša Sekulić rekao je da je u pitanju nastavak kampanje prištinskih vlasti u cilju zabrane srpskih proizvoda.

– To su oni naveli nešto kao da labaratorijski nalazi jestivog ulja nisu u redu. A mislim to je nastavak, kampanje koja traje, bojkot srpskih proizvoda, koji je intenzivan u zadnjih par meseci, a da se vratimo i zadnjih godina kada je bilo i uvođenje taksi i sve ostalo. Mislim da je to kampanja koja traje, a doći će posle ulja još neki drugi proizvod – rekao je za Sekulić za Tanjug.

On je, na pitanje da li smatra da je ovo nastavak problema koji srpski proizvođači već imaju na KiM, naglasio da ova situacija nije nova i da su problemi sa kojima se proizvođači susreću konstantni.

– To ništa nije novo. Proizvođači imaju problema, od dobijanja papira, dozvola, fitosanitarnih dokumenata, sertifikata, ogroman tu problem postoji za srpske proizvođače – naglasio je Sekulić.

Vlasti privremenih prištinskih institucija odlučile su da zabrane prodaju i povuku sa tržišta jestivo ulje iz centralne Srbije, jer ono, kako je navedeno, ne ispunjava kriterijume za prosečnu količinu proizvoda u ambalaži koja je propisana.

Ministarstvo industrije privremenih prištinskih institucija je saopštilo da je tržišna inspekcija odlučila da obustavi prodaju jestivog ulja iz centralne Srbije i povuče ga sa tržišta. izvor Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *