Reč struke Voćarstvo Zaštita bilja

Zaštita breskve i nektarine

Na području Srbije zasadi bresaka i nektarina se uglavnom nalaze  u fazi od kraja bubrenja pupoljaka do pojave zelenih listića. U Podunavlju, na najranijem sortimentu, registrovani su i prvi otvoreni cvetovi.

Najavljene padavine početkom vikenda, u zavisnosti od faze razvoja bresaka i nektarina,  mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcija gljivama koje prouzrokuju veoma značajne bolesti u proizvodnji bresaka i nektarina, a to su prouzrokovač kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans)  i prouzrokovač sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća (Monilia laxa).

Proizvođačima se preporučuje pregled zasada bresaka i nektarina u cilju utvrđivanja njihove faze razvoja. U zavisnosti od faze razvoja bresaka i nektarina, pred najavljene padavine,  preporučuje se sprovođenje hemijskih mera zaštite.

Kod sorti koje se nalaze u fazi bubrenja lisnih pupoljaka i pojave „zelene tačke”, u cilju zaštite od prouzrokovača kovrdžavosti lista, preporučuje se primena nekog od fungicida:

  • Syllit 400 sc (dodin) u koncentraciji 0,15-0,25% ili
  • Agrociram (ciram)u koncentraciji 0,25-0,35% ili
  • Diziram 76 WG (ciram)u koncentraciji 0,3% ili
  • Delan 700 WG, Galileo, Fiestau koncentraciji (ditianon) 0,075%.

Kod sorti koje se nalaze u fazi početka cvetanja preporučuje se primena nekog od navedenih fungicida u cilju suzbijanja prouzrokovača sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća:

  • Ciprodex, Neon, Chorus 50 WG (ciprodinil)u koncentraciji 0,05%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *