Agroekologija Uncategorized Vesti

Zagađenost voda utiče na smanjenost ribljeg fonda

22. marta se obeležava Svetski dan voda. Vodne resurse treba očuvati na sve načine, naročito od čoveka. Zagađenost voda jedan je od najvećih i najprisutnijih ekoloških problema današnjice. Uzroci zagađenosti voda su različiti, ali uglavnom su povezani sa nesavesnim delovanjem ljudi, osim u situacijama u kojima se zagađenost javlja kao rezultat određenih prirodnih katastofa.

Najčešći uzrok zagađenja ispuštanje neprečišćenih otpadnih voda

Kada se govori o ljudskom faktoru kao uzročniku zagađenosti voda, to podrazumeva bacanje otpada u vode i ispuštanje otpadnih voda iz domaćinstva, industrijskih postrojenja kao i prisustvo nitrata iz đubriva u vodi.  Usled zagađenosti najviše stradaju stanovnici vodenih ekosistema, među kojima su naravno i ribe.

Ispuštanje neprečišćenih otpadnih voda u najvećem broju slučajeva za posledicu ima smanjenje sadržaja kiseonika u vodi što po riblji fond može biti pogubno, pogotovo ukoliko takvo stanje traje duži vremenski period.

Generalno pravilo glasi: što je veći vodotok ili vodena površina jezera, akumulacije to je uticaj zagađenja manji, a što je vodena površina manja to zagađenje ima većeg uticaja. Imamo slučajeve u Srbiji da su neke manje reke skoro potpuno mrtve usled industrijskog zagađenja, a najpoznatiji je primer Borska reka u kojoj gotovo da nema života usled zagađenja koje potiče iz rudnika.

Jedno zagađenje koje je u velikoj meri uzdrmalo javnost i izazvalo veliko uginuće ribe na kanalu Bečej – Bogojevo, kod Srbobrana i Bečeja. Ova zagađenost je za posledicu imala uginuće blizu 23 tone ribe.

Uginuće je prouzrokovano ispuštanjem neprečišćenih otpadnih voda. Sve mere koje je su Vode Vojvodine preuzele u toku tog zagađenja ne rešavaju problem trajno. Jedino prestanak ispuštanja neprečišćenih otpadnih voda garantuje da se ovakvi slučajevi neće ponavljati.

Iz Ribolovačkog saveza e navode da nažalost, u najvećem broju slučajeva nije lako odokativno primetiti da je riba bila izložena zagađenosti. Međutim, kako kažu, svaka neprirodna promena na koži i škrgama treba da izazove podozrenje kod ljudi koji konzumiraju ribu.

Ribolovci generalno izbegavaju vode ili delove reka koje su zagađene, kako iz straha, tako i iz razloga što su zagađene vode u proseku daleko siromašnije. Oni su uglavnom ti koji prvi primete zagađenje na vodi pa od njih najčešće dobijamo prijave vezane za isto. Puno bi pomoglo kada bi ribolovci bili organizovaniji i edukovaniji o ovim problemima.

Čuveni Leonardo da Vinči je izjavio „Voda je pokretačka snaga u prirodi“. Vodene površine su stanište brojnim biljnim i životinjskim vrstama, a voda je tečnost koja je neophodna ljudskom organizmu za normalno funkcionisanje, te njena zagađenost svima treba da predstavlja važan i nezanemarljiv problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *