Agroekologija Vesti

Zagađenje na duže staze

Koncentracije zagađujućih materija i dalje su veoma visoke i svi koji nemaju preke potrebe ne bi trebalo da izlaze iz kuće, posebno ranjive grupe ljudi, počučio je klimatolog Vladimir Đurđević i naglasio da je rešavanje problema sa zagađenjem dug proces. Na žalost neki gradovi su i dalje u crvenoj zoni rekavši da su, osim Beograda, tu Valjevo, Novi Pazar, Užice, svi veći gradovi…

Gostujući na RTS-u, klimatolog je rekao da su razlog za to stare tehnologije koje nemaju mogućnost da zaustave zagađivače, kotlarnice koje koriste teška goriva kao što su ugalj i mazut, individualna ložišta, kao i da svoj udeo zagađenju dodaju i saobraćaj i poljoprivreda.

Istakao je da je rešavanje kvaliteta vazduha proces koji traje više godina i da o tome treba razmišljati u doba godine kada je kvalitet vazduha dobar.

„Pojedinci veoma malo mogu da urade po pitanju kvaliteta vazduha, jedino možemo da pratimo situaciju. Ovaj problem zahteva višegodišnji angažman više institucija, ali i građana, privrednika. Mi uvek pokušavamo da rešimo problem kada nam se desi.,, rekao je Đurđević.

Po njegovoj oceni prioritet je da se zagađenje zaustavi na svom izvoru, a ne da razmišljamo da li će biti temperaturne inverzije ili ne. To znači da je bolje fokusirati se na manji broj velikih zagađivača, jer je manji broj potencijalnih izvora zagađenja, u odnosu na više stotina individualnih malih izvora. Srpski klimatolog pojašnjava da temperaturna inverzija kao meteorološka pojava postoji svuda u svetu i da su retki gradovi u kojima je koncentracija PM čestica veća od 150.

„Inverzija je fenomen koji onemogući da se zagađenje iz prizemnog nivoa podigne na veću visinu i pomeša sa čistim vazduhom, kada imate inverziju zagađenje ne može da se širi do kilometar, dva visine i ono ostaje u prizemnom sloju i mi ga bolje vidimo. Čak i kad nema inverzije količina zagađujućih materija u vazduhu manje više ista, samo je raspoređena u višem sloju.,,

Kada košava jače dune u Beogradu vazduh postaje čistiji, ali i kada padne kiša jer ona spere zagađujuće čestice, te da je to situacija kada je u gradu dobar vazduh. Onima koji moraju na posao, u školu, na druge svoje obaveze, problem zagađenja može doneti i zdravstvene probleme, tako da sugeriše i sledeće

„Kada su ovako visoke koncentracije štetnih materija u vazduhu i kada se nalazimo u crvenim i ljubičastim zonama, treba da budemo što manje izloženi tom zagađenju”

Jedan od načina smanjenja zagađenja su i naše navike ali i obavezujuće mere, što podrazumeva manju frekvenciju automobila, ali i da se uvedu prečišćivači vazduha u škole i vrtiće. Međutim to se sada malo kosi zbog pandemije korona virusa kada se preporučuje što češće provetravanje i izbegavanje gužvi u javnom prevozu zaključio je klimatolog Vladimir Đurđević.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *