Tehnologije Vesti Zaštita bilja

Za vikend padavine i pogoršanje vremenskih prilika

Kod voćarskih kultura u zasadima krušaka registruje se prisustvo imaga, položenih jaja i mlađih larvenih stadijuma obične kruškine buve. Kod pšenice, pegavost lista. Nastavak nižih temperatura za ovaj period godine, donosi rizik od prolećnih mrazeva.

U Srbiji se početkom sedmice očekuje promenljivo oblačno vreme sa sunčanim periodima. Do subote bi bilo toplije vreme sa dnevnom temperaturom vazduha oko, na severu i malo iznad proseka za ovaj period godine. Tokom dana promenljivo oblačno, u utorak 30. i sredu 31. marta očekuje se slaba kiša na jugu i istoku zemlje, a u petak 2. aprila i za vikend i u ostalim predelima, a veća količina padavina očekuje se u Vojvodini. Nestabilno i toplo vreme bi se zadržalo do kraja perioda.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na teritoriji južne i delovima centralne Srbije preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Toplije vreme “donelo” insekte

Toplo i sunčano vreme tokom proteklih dana povoljno je uticalo na aktivnost insekata. U usevima uljane repice uočeno je prisustvo odraslih jedinki repičinog sjajnika, a na pojedinim parcelama je na nivou praga štetnosti. Ovi insekti buše cvetne pupoljke da bi došli do polena kojim se hrane. Oštećeni cvetni pupoljci se većinom ne otvaraju, suše se i otpadaju. Sa porastom temperature očekuje se povećanje aktivnosti ove štetočine u ulazak uljane repice u osetljive faze razvoja.

Kod voćarskih kultura u zasadima krušaka registruje se prisustvo imaga, položenih jaja i mlađih larvenih stadijuma obične kruškine buve.

U pogledu biljnih bolesti u usevima ozime pšenice utvrđeno je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice, a na ozimom ječmu simptoma mrežaste pegavosti lista ječma. Pored toga uočena su i oštećenja lista od žitne pijavice.

Voćari strahuju da bi nastavak niskih temperatura dodatno oštetio pupoljke, što bi svakako na startu sezone donelo velike ekonomske štete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *