Ratarstvo Stočarstvo Uncategorized Vesti

Vlada Srbije ukinula ograničenje cene mleka

 Vlada Srbije ukinula je  ograničenje cene mleka sa 2,8 odsto masti i utvrdila novu maksimalnu cenu kristal šećera od 109,99 dinara po kilogramu, kao i svežeg pilećeg mesa od 319 dinara po kilogramu.

Cena mleka u maloprodaji je bila ograničena na 120 dinara, šećera na 102,99 dinara, a piletine 299,99 dinara. Zabrana izvoza mleka i mlečnih prizvoda produžena je do 31. oktobra, a ukinuta zabrana izvoza dizela. Uredba o zabrani izvoza goriva produžena je do 31. oktobra.

Zabranjen je izvoz paserizovanog mleka i to u cilju obezbeđenja dovoljnih količina za domaće tržište, ali podrške našim poljoprivednim proizvođačima da postignu što povoljnije cene. Jedino ce moći ovo mleko da se izvozi u Albaniju i Severnu Maekodniju i to kao podška našim partnerima Open Balkana kažu u ministarstvu.

Novom uredbom nova najviša cena kristal šećera biće 109,99 dinara po kilogramu. Prethodna je cena bila ograničena na 102,99 dinara i to 30. avgusta.

Menja se i cena svežeg pilećeg mesa, pa će kilogram ubuduće koštati 319 dinara.

Vlada je propisala da marža na sva mleka bude 10 odsto. Cene ulja, brašna i svinjskog mesa ostaju iste.

U saopštenju Vlade je navedeno da poskupljenje šećera i piletine neće značajno uticati na životni standard građana i da bi u ovom trenutku veći problem bila nestašica tih proizvoda.

Kako je objašnjeno, cena belog kristal šećera je korigovana zbog značajnijeg rasta cene inputa i energenata, što je dovelo do rasta cene koštanja. S.C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *