Subvencije Uncategorized Vesti

Veće plate većnicima u Kraljevu

8.decembar 2020

Vest koja je odmah nakon objave podelila javnost i to u negativnom smislu odnsi se na predlog Gradskog veća. Naime, ukoliko odbornici Skupštine grada Kraljeva usvoje predlog Gradskog veća, članovima istog organa lokalne samouprave koji su na takozvanom stalnom radu u Gradskoj upravi od 1. januara 2021. biće povećane plate sa dosadašnjih 50 na 70 hiljada dinara.

Predlog je izazvao osudu javnosti prvo na društvenim mrežama, jer podrazumeva i da će gradskim većnicima koji su zaposleni u nekom od drugih preduzeća ili ustanova, naknada za angažman u Gradskom veću iznostiti 45 odsto od 70.000 dinara, odnosno 31.500 dinara.

– Članovi Gradskog veća imaju mogućnost da budu na stalnom radu u Gradskoj upravi za period koliko im traje ova fukncija, ili da zadrže svoje prethodno radno mesto, a da za rad u Gradskom veću primaju 45 odsto predviđene nadoknade – pojašnjava dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva. – Dosadašnja naknada gradskim većnicima u Kraljevu bila je neuporedivo niža nego u susednim gradovima približne veličine, poput Novog Pazara, dok većnici u Kragujevcu primaju mnogo veći iznos. Ako Skupština na svojoj narednoj sednici usvoji predlog, i mi ćemo povećati te plate.

Matematička računica kaže sledeće. Gradsko veće u Kraljevu ima 11 članova, od kojih je samo troje na stalnom radu u Gradskoj upravi, dok je osmoro zadržalo svoja prethodna radna mesta. Ovoj brojcitreba dodati gradonačelnika i njegovog zamenika.

Određene političke stranke u Kraljevu već su povodom ovog predloga održale konferenciju za štampu, gde se predlog osuđuje u trenutku kada će mnogi u privatnom sektoru ostati bez posla. Neki su uporedili isti angažman u drugim lokalnim samoupravama za šta su znatno manje plaćeni. Poređenje je napravljeno i sa lekarima koji rade svakodnevno u uslovima kovid-a i po 12 sati. dok većnici isti novac dobijaju za četiri sednice gradskog veća koliko ih mesečno održe a traju nekada i manje od 2 sata.

Praava je reagovala Stranka slobode i pravde u Kraljevu koja zahteva od odbornika Skupštine grada da se solidarišu sa građanima i odbiju predlog gradskih većnika o povećanju nadoknada članovima Gradskog veća, a novac iskoriste da pomognu najugroženijim kategorijama stanovništva i lekarima koji se bore da sačuvaju živote ljudi.

“Dok Kraljevčani umiru od korone i ostaju bez posla i sredstava za život, članovi Gradskog veća u Kraljevu doneli su odluku da predlože Skupštini grada povećanje nadoknada koje primaju sa 50.000 na 70.000 dinara. Ovako uvećane naknade za članove gradskog veća bile bi za 50 odsto veće od prosečne plate u Kraljevu koja iznosi 46.000 dinara”, navode iz Gradskog odbora SSP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *