Agroekologija Uncategorized Vesti

Vazduh u Kraljevu zagađen!

Odeljenje za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Kraljeva – Odsek za zaštitu životne sredine, izdalo je Saopštenje u vezi merenja kvaliteta vazduha u Kraljevu u kome se između ostalog navodi da je vazdugh u Kraljevu zagađen!

          U periodu od prvog do šesnaestog januara, trinaest dana je bila prekoračena koncentracija frakcije PM10 suspendovanih čestica u vazduhu. Po indeksu kvaliteta vazduha,  vazduh u gradu Kraljevu bio je sedam dana u kategoriji – jako zagađen (od drugog do četvrtog januara i od trinaestog do šesnaestog januara), a šest dana u kategoriji zagađen

Preporučuje se izbegavanje fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, skraćivanje boravka na otvorenom i preusmeravanje obavljanja uobičajenih aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha. Preporuke se odnose na celokupnu populaciju, a posebno na osetljive grupe- starije osobe, decu i osobe sa oboljenjima srca i pluća.

         Merenja kvaliteta vazduha vrši Zavod za javno zdravlje Kraljevo koji je akreditovana organizacija za ove poslove. Rezultati kvaliteta vazduha objavljuju se svakodnevno na vebsajtu grada Kraljeva i Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

Rezultati kvaliteta vazduha se objavljuju svakodnevno na sajtu garada Kraljeva i Zavoda za javno zdravlje Kraljevo.

            Ovim povodom javnosti se obratio i Gradski odbor Srpske stranke Zavetnici, citirajući podatke koje navodi Odsek za zaštitu životne sredine i koji se odnose na prvih 16 dana januara, a u nastavku saopštenja ,,Zavetnika,, se kaže….

Ono što je neverovatno jeste da je sve to objavljeno danas, 20. januara. Nastavlja se potpuna nemarnost i nebriga grada prema svojim sugrađanima. Poštovani rukovodioci ovog odseka, kao i vi funkcioneri grada Kraljeva, da li građani Kraljeva treba da nagađaju da li je u Kraljevu zagađen vazduh do te mere da za njih nije dobro da izađu iz svojih kuća i stanova ili je to vaša dužnost? Da li ste svesni da svojim ovakvim ophođenjem možete ozbiljno ugroziti zdravlje svojih sugrađana i dokle planirate da se ovako ophodite prema narodu i svome gradu? Nemarnost, nebriga i bahatost glavne  odlike kraljevačkih funkcionera!

Zbog svega iznetog Srpska stranka Zavetnici “smatra da je vreme da im kažemo DOSTA!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *