Drugi pišu Uncategorized Vesti

Uprkos koroni plasman šampinjona zadovoljavajuć

Ilustracija (Foto: kazmulka/shutterstock)

Bez ikakvog iskustva od ranije, Dragana i Milan Tutunović odlučili su da kod Ivanjice započnu porodični posao uzgajenjem šampinjona, iako proizvodnja ove pečurke nije toliko česta zbog zahtevnih uslova, ali i zbog nedovoljno informacija o samom procesu.

– Na ideju smo došli sasvim spontano. Videli smo na nekoliko mesta kako ljudi proizvode šampinjone i to nam se dopalo. Tako smo odlučili da pre oko godinu dana započnemo naš mali porodični biznis – kaže Dragana.

U svom domaćinstvu u Prilikama imali su tri polupripremljena objekta. Uradili su izolaciju, uveli ventilaciju i napravili tri manje hale, dve veće i jednu manju. U dve hale staje po 215 vreća sa micelijama, a treću 160 vreća. Počeli su radove i na četvrtoj hali, koja će biti najveća, ali su tokom prošle godine stali zbog epidemije virusa korona. Međutim, nadaju se da će je ove godine staviti u funkciju.

– Iz jedne vreće u kojoj se nalazi micelija može da nikne od pet do šest kilograma pečuraka ukoliko se ispoštuje ceo proces proizvodnje. Proces funkcioniše tako što se nabavlja kompost u kompostari, zatim je neophodno održavati određenu temperaturu i vlažnost vazduha, nakon toga se stavlja sloj zemlje od pet centimetara, kroz koji kasnije niče micelija – objašnjava Tatunovićeva-

Tri talasa berbe

Prema njenim rečima na dobar rod utiče veliki broj faktora.

– Kakav će rod biti najviše zavisi od komposta, od zemlje, od vlažnosti i temperature vazduha. Da bi postigli cilj, a to je zadovoljavajuću proizvodnju, potrebno je dosta truda i rada. Takođe, svaka vreća i svaka hala za uzgoj je drugačija, a mnogo zavisi i od semena koje je ubačeno u kompost – dodala je sagovornica Agrokluba.

Objasnila je da je za šampinjone potrebna velika vlažnost, a prilikom nicanja neophodno je da u prostoriji bude svež vazduh koji se ubacuje kroz ventilatore. Proces nicanja traje od 30 do 40 dana, a onda sledi berba.

– Imamo tri talasa berbe. Prvi talas je najveći i najgušći. Bere se češće, ujutru i uveče, da bi se šampinjoni proređivali. Traje pet do šest dana. Potom, pečurke se zalivaju i posle dva do tri dana dolazi drugi talas. Drugi talas bude nešto manji i traje četiri do pet dana. Ukoliko je kompost dobar bude i trećeg talasa, ali tu su manje količine – navodi.

Plasman u lokalnim prodavnicama

Tutunovići neprekidno imaju posla, jer su rasporedili da u halama stiže rod za rodom. Kada se u prvoj hali završi berba, tada stiže rod u drugoj hali, a u trećoj su već postavljene vreće kako bi rod u njoj stigao čim se završi berba u drugoj. A u prvoj se već priprema nova tura postavljanja vreća. Za sada stižu sami da rade celu proizvodnju, jedino, kada je berba, pridruži im se Milanova majka.

Za sada ovoliku proizvodnju nije im problem naći tržište.

– U skladu sa količinama naši šampinjoni idu u lokalne trgovine ovde u Ivanjici. Epidemija je zaustavila proslave za čije potrebe su šampinjoni išli mnogo više. Ipak, uprkos tome, zadovoljni smo trenutnim tržištem – rekla je Dragana. Izvor: Agroklub 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *