Agroekologija Tehnologije Vesti

UN: Proizvodnja hrane ugrožena prirodnim katastrofama

Sve veća učestalost i intenzitet prirodnih katastrofa „ugrožavaju sistem proizvodnje hrane na planeti“, upozorila je danas Organizacija UN za poljoprivredu i hranu (FAO) i pozvala međunarodnu zajednicu da više ulaže kako bi se smanjili rizici i poljoprivredni sistemi postali „otporniji“.

  Suše, poplave, oluje, cunamiji, šumski požari, invazije štetočina, epidemije utiču na to da „poljoprivreda plaća visoku cenu u svim sektorima“, ističe se u izveštaju FAO.

     U zemljama sa niskim i srednjim prihodima „poljoprivreda je apsorbovala četvrtinu (26 odsto) posledica katastrofa između 2008. i 2018. godine“, izjavio je Frans presu Dominik Biržon (Dominique Burgeon) koji je u FAO zadužen za hitne slučajeve i rehabilitaciju.

    On je naveo da je u tom periodu zabeležen gubitak od 108,5 milijardi dolara ratarske i stočarske proizvodnje.

„Ti ekonomski gubici mogu da imaju razarajući efekat po živote ljudi“, ukazuje taj zvaničnik i ističe da „više od dve milijarde ljudi zavisi od poljoprivrede“.

     Nakon decenije prirodinih katastrofa, globalnog zagrevanja, topljenja lednika i povećanja nivoa mora, prošla godina je obeležena pandemijom korona virusa koja je poremetila lance proizvodnje hrane jer su neki regioni imali rekordne poplave, a pustinjski skakavci opustošili su useve i pašnjake u više zemalja Afrike, Arabijskog poluostrva i jugoistočne Azije, navodi ta organizacija sa sedištem u Rimu.

„Međunarodna zajednica mora više da ulaže, posebno u prevenciju“ rizika, smatra Biržon.

UN pripremaju samit o hrani koji će biti održan u septembru tokom zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Uoči tog samita biće održan pripremni skup između 19. i 21. jula u Rimu, najavile su juče UN i italijanska vlada.  Piše: Beta-AFP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *