Uncategorized Vesti

Ulazak u EU 2026. nije moguć, poljoprivredi ostaje IPARD

Ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU) 2026. godine, kako je to nedavno najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nije moguć jer mi u ovom trenutku imamo kašnjenje više od 50 odsto u ispunjavanju svojih obaveza, rekao je u emisiji “Skrining” portala European Western Balkans potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak.

On je dodao i da iz Brisela očekuje mnogo veći pritisak na Srbiju u narednom periodu, a da je deo tog pritiska i činjenica da Srbija ove godine nije otvorila nijedno novo poglavlje u pregovorima sa EU.

Pomenimo, kada je o poljoprivredi reč Evropska unija nije u poslednjem izveštaju o napretku u procesu pridruživanja Srbije imala velike zamerke, ali je naglasila da još uvek nismo rešili pitanje GMO, odnosno nismo izmenili zaakonsku regulativu kojom bi dozvolili promet ovih proizvoda, nismo smanjili nivo aflatoksina… Zamerila nam je, pak, dosta toga kada je reč o veterinarstvu i bezbednosti hrane i ta pitanja vuku se iz jednog do drugog izveštaja, tu nema mnogo pomaka iz godine u godinu.

Po oceni Brisela važan korak napravljen je na samom kraju 2017, odnosno u februaru 2018, kada su Srbije i njena tela i institucije dobile akreditaciju za realizaciju IPARD programa – pretpristupnog instrumenta finansijske pomoći poljoprivredi i ruralnom razvoju, za šta smo od EU dobili 175 miliona evra za period 2014-2020. Ova godina je poslednja u tom programskom periodu i ostalo je da se raspišu još tri javna poziva – za nabavku traktora, za nabavku mašina i mehanizacije i izgradnju i opremanje objekata, te za izgradnju i opremanje prerađivačkih kapaciteta. Uplate krajnjim korisnicima u okviru IPARD II programa mogu da budu obavljene do 2024. godine.

U toku je priprema IPARD III programa i od naredne godine očekuje se raspisivanje javnih poziva iz ovog programa. Koliko se sada može reći, jedna od izmena u odnosu na IPARD II program je uvođenje sektora ribarstva i finansiranje investicija iz ove oblasti.

Pomenimo, korisnicima IPARD-a u Republici Srbiji su trenutno na raspolaganju tri akreditovane mere:

  • Mera 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava
  • Mera 3 – Investicije u fizičku imovinu u vezi sa preradom i marketingom poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva
  • Mera 7 – Diverzifikacija poljoprivrednih aktivnosti i razvoj poslovanja (ruralni turizam)

Glavni cilj i svrha ovog programa je podrška poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, kao i svim stanovnicima ruralnih područja Republike Srbije za postepeno podizanje kapaciteta i potencijala, kako bi blagovremeno i na pravi način bili pripremljeni za ispunjavanje evropskih standarda i zakona u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i zaštite životne sredine. IPARD program realizuje se pre svega preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodprivrede i Uprave za agrarna plaćanja, koja je nadležna za prijem i obradu zahteva za odobravanje projekata, kontrolu ispunjenosti uslova, kontrolu pre isplate sredstava, isplatu IPARD podsticaja, kao i za kontrolu nakon isplate podsticaja.

Veterina i bezbednost hrane kamen spoticanja 

Međutim, godinama unazad, u izveštajima EU ocenjuje se da nismo ostvarii nikakav napredak ni u oblasti bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike.

Za spremnost Srbije za EU, kada je reč o oblasti bezbednosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike, Brisel kaže da je na srednjem nivou i da još uvek nije završena sveobuhvatna strategija za implementaciju i sprovođenje pravnih tekovina EU u ovoj oblasti. Takođe, značajno bi trebalo ojačati administrativne kapacitete veterinarskih i fitosanitarnih službi, a uz to, trebalo bi poboljšati sanitarnu kontrolu na granicama.

U oblasti opšte bezbednosti hrane, Srbija tek treba da definiše strategiju i akcioni plan i bi trebalo dalje da uskladi svoje zakonodavstvo o upravljanju vanrednim situacijama u pogledu bezbednosti hrane i hrane za životinje sa pravnim tekovinama EU.

S. Gluščević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *